Κορονοϊός: «Η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει Ιταλία»

Κορονοϊός: «Η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει Ιταλία»

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατροί στη DW

Ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστους κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία σε συνθήκες Ιταλίας, περιγράφουν γιατροί σε Τουρκικά νοσοκομεία στην DW, επισημαίνοντας ότι τα τεστ είναι είδος σε ανεπάρκεια, οι συνθήκες καραντίνας είναι χαλαρές, ιατρικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες δεν επαρκούν και ο λαός είναι απειθάρχητος.

Όπως αναφέρει η DW, φαινομενικά η τουρκική κυβέρνηση δίνει σοβαρή μάχη κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με την άποψη ευρέος τμήματος της τουρκικής κοινωνίας. Τα σχολεία έκλεισαν σχετικά νωρίς, οι μεγάλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, τα σύνορα με επικίνδυνα κράτη έκλεισαν και ηλικιωμένοι άνω των 65 απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φεχρετίν Κότσα ενημερώνει μέσω twitter καθημερινά την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις. Όλο ελπίδα ανακοινώνει τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Ακόμη και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη βάση στα μαχαίρια με την κυβέρνηση, δείχνει ικανοποιημένη από τη διαχείριση της κρίσης.

Δεν πείθονται όμως όλοι από την εικόνα. Γιατροί που κουράρουν ασθενείς με covid19 μίλησαν ανώνυμα στην DW και καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις της κυβέρνησης και εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, για το εάν μπορεί η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. “Το πρόβλημα δεν είναι η θνησιμότητα που προκαλεί ο ιός, αλλά ο τεράστιος αριθμός των φορέων του, που αυξάνεται ραγδαία. Ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει αρκετός ιατρικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες” λέει ένας γιατρός.

Μεγάλες ελλείψεις σε τεστ

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα τεστ. Ο υπουργός Υγείας Κότσα διαβεβαιώνει τον κόσμο, ότι έχουν γίνει αρκετά τεστ, για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού. “3.952 τεστ έγιναν τα τελευταία 24ωρα”, έγραψε προχθές στο Twitter. Όμως πολλοί γιατροί επισημαίνουν, ότι αυτό δεν ισχύει.

"Το 90% των ασθενών μας ακολουθούν θεραπεία κατά του κορωνοϊού, χωρίς να έχει διαγνωστεί προηγουμένως ότι φέρουν τον ιό, επειδή δεν έχουν κάνει τεστ. Επιτρέπεται μόνο ένα με δύο τεστ ανά 100 ασθενείς” λέει ένας γιατρός, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία. ¨Ακόμη κι αν οι ασθενείς εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας ή δύσπνοια, δεν γίνονται τεστ. Γι’ αυτό και ο γκρίζος αριθμός των φορέων του ιού πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος στην Τουρκία” προσθέτει.

Ακόμη και ένας παθολόγος, που βρίσκονταν ο ίδιος σε καραντίνα επί δέκα ημέρες και κόλλησε τη γυναίκα του και το παιδί του, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εμποδίζει την καταπολέμηση του ιού, είναι ότι γίνονται ελάχιστα τεστ. “Μίλησα με έναν γιατρό για τα συμπτώματά μου και ποια θεραπεία θα ακολουθούσα, αλλά τεστ δεν έκανα” λέει.

Μάλιστα στη βεβαίωση ασθένειας η διάγνωση ήταν πόνοι στη σπονδυλική στήλη. Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι, ότι δεν τηρείται το μέτρο της καραντίνας. Ένας υπάλληλος νοσοκομείου διηγείται, ότι όσοι υπάρχει υποψία ότι φέρουν τον ιό, μπαίνουν σε άλλο δωμάτιο απομονωμένοι από τους ασθενείς. “Αλλά οι συγγενείς τους μπαινοβγαίνουν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καραντίνα” λέει.

Οι υποτιμημένοι κίνδυνοι

Οι Τούρκοι γιατροί επισημαίνουν και ένα άλλο πρόβλημα, που περνά απαρατήρητο από την κοινή γνώμη. Ο αριθμός των μολυσμένων γιατρών και νοσοκόμων είναι υψηλός. “Έχουμε συναδέλφους που βρίσκονται στην εντατική με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους” λέει χαρακτηριστικά χειρουργός σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Και ανησυχεί μήπως εμφανιστούν στην Τουρκία συνθήκες όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου είναι αδύνατον να νοσηλευτεί ο τεράστιος αριθμός των ασθενών λόγω έλλειψης κρεβατιών.

“Μας περιμένουν δυσκολότερες μέρες” λέει και προσθέτει “στην Ιταλία πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αναρωτιέμαι, πως θα μπορέσω να το κάνω, φοβάμαι”. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, αυτοί δεν φαίνεται να πειθαρχούν. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι ηλικιωμένοι βγαίνουν έξω, στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο από τελετές γάμων με πολλούς ανθρώπους.

Πολλοί δεν φαίνεται να έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, παρατηρεί ένας άλλος Τούρκος γιατρός με τον οποίο μίλησε η DW. Επιπλέον το 70% των φορέων είναι ασυμπτωματικοί. “Γι’ αυτό ακόμη και μέσα στην οικογένειά μου κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την επιδημία παρά τις προειδοποιήσεις. Αλλά ο κίνδυνος του ιού έγκειται στην υψηλή μεταδοτικότητά του από ανθρώπους που οι ίδιοι δεν έχουν συμπτώματα”.

Ένας άλλος Τούρκος γιατρός λέει: “Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε ηλικιωμένους και αρρώστους, πρέπει να καθίσουμε σπίτι, είναι η μόνη λύση. Μεταδώστε αυτό το μήνυμα, πείτε το στους δημοσιογράφους συναδέλφους σας. Όλοι θα πρέπει να το μεταδώσουν. Η απομόνωση είναι η μόνη λύση για να καθυστερήσουμε τη μετάδοση, ειδάλλως κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την ορμή της επιδημίας. Κανείς!”.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό