Γερμανία: Ο Τραμπ προσπαθεί να «αρπάξει» φάρμακο για τον κοροναϊό

Γερμανία: Ο Τραμπ προσπαθεί να «αρπάξει» φάρμακο για τον κοροναϊό

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να πρόσφερε ανταλλάγματα για να διατεθεί αποκλειστικά στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επέκρινε έντονα την εικαζόμενη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει την εταιρεία CureVac, η οποία ερευνά την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου κατά του κοροναϊού, που εδρεύει στο Τύπινγκεν, να μεταφερθεί στις ΗΠΑ προσφέροντάς της μεγάλα ποσά.

«Οι Γερμανοί ερευνητές ηγούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων και σε παγκόσμιες συνεργασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. «Έχω ήδη μιλήσει με τους συναδέλφους μου από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και την Αυστραλία για το θέμα αυτό και θα συζητηθεί επίσης και στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ομάδας των 7 (G7). Tον κοροναϊό θα τον νικήσουμε μόνο από κοινού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», τόνισε ο Μάας.

Σύμφωνα δε με τον μεγαλομέτοχο της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας, Ντίτμαρ Χοπ, το εμβόλιο για τον COVID-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο. Το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το εμβόλιο «εξαρτάται από το Ινστιτούτο "Πάουλ Έρλιχ" (τον γερμανικό φορέα για τα εμβόλια). Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω, ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κοροναϊού», δήλωσε ο κ. Χοπ στο αθλητικό πόρταλ «Sport1».

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες, που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει επιχειρήσει να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο, είτε την ίδια την εταιρία, είτε κάποιους από τους επιστήμονες της, είτε ακόμη και να έχει προτείνει την αποκλειστική διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, ο κ. Χοπ διευκρίνισε, ότι ο ίδιος δεν συνομιλεί με τον Νόναλντ Τραμπ: «Επικοινώνησε με την εταιρία μου και εκείνοι ζήτησαν την άποψή μου. Αν καταφέρουμε να παρασκευάσουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να φθάσει παντού και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε μια περιοχή», δήλωσε.

Διάψευση με ερωτηματικά από την CureVac

Η εταιρεία CureVac πάντως διέψευσε ότι της έγινε πρόταση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να διαθέσει κατ’ αποκλειστικά σε Αμερικανούς το εμβόλιο, που προσπαθεί να παρασκευάσει για τον νέο «Για να είμαστε και πάλι ξεκάθαροι στο θέμα του κοροναϊού: Η CureVac δεν έλαβε κάποια προσφορά από την αμερικανική κυβέρνηση ή από συνδεδεμένες με αυτήν υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας στον Λευκό Οίκο στις 2 Μαρτίου» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν το εμβόλιο που αναπτύσσεται από αυτό το γερμανικό εργαστήριο και προειδοποίησε ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει το σκεύασμα αυτό στην Ευρώπη. Η εφημερίδα Die Welt έγραψε την ίδια ημέρα ότι ο Τραμπ προσέφερε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στην CureVac. «Η CureVac διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς του Τύπου», πρόσθεσε η εταιρεία αυτή στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, σχολίασε ότι η υπόθεση αυτή έχει «μεγαλοποιηθεί υπερβολικά». Ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac είχε προσκληθεί προσωπικά από τον Τραμπ στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου. Περιέργως, μια εβδομάδα αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση.