Κορονοϊός στη Γερμανία: Γενικό λουκέτο πλην φαρμακείων και σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός στη Γερμανία: Γενικό λουκέτο πλην φαρμακείων και σούπερ μάρκετ

Τεράστια προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία της χώρας

Σε κοινή δήλωση, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας ανακοίνωσαν προ ολίγου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, νέα προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού:

Όλα τα καταστήματα, πλην όσων πωλούν τρόφιμα, κλείνουν. Ανοικτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία, οι τράπεζες και τα πρατήρια καυσίμων.

Τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίγουν μόνο μεταξύ 6:00 και 18:00, ενώ κλείνουν οι παιδικές χαρές.

Πιο αναλυτικά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακόμη αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών και της λειτουργίας της αγοράς σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνιστά να αποφεύγονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ, μετά το μερικό κλείσιμο των συνόρων, η Βαυαρία κηρύχθηκε σε «κατάσταση καταστροφής» και η Βάδη-Βυρτεμβέργη ετοιμάζεται να κλείσει τα αεροδρόμιά της.

Σύμφωνα με εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα BILD, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και οι Πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει σε περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών επαφών των πολιτών σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα εφαρμοστεί όταν κριθεί αναγκαίο από το κάθε κρατίδιο. Ένα από τα πρώτα μέτρα προβλέπει να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, πλην εξαιρέσεων. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα ειδών διατροφής, οι υπαίθριες αγορές, οι τράπεζες, τα βενζινάδικα, οι μεταφορικές εταιρίες, το ταχυδρομείο, τα κομμωτήρια, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα δημόσια πλυντήρια και τα καταστήματα χονδρικής πώλησης. Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, ενώ τα εστιατόρια που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί (μέχρι 50 άτομα και μόνο εφόσον τα τραπέζια απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους), θα πρέπει να κλείνουν έως τις 18:00. Αυστηροί περιορισμοί θα τεθούν στην λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν είδη διατροφής για ζώα. Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, κλαμπ, θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, μουσεία, εκθέσεις, κέντρα απασχόλησης παιδιών, καζίνο, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, ακόμη και παιδικές χαρές.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι θα απαγορευτεί και η συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωθέντων. Κλειστές κατά συνέπεια θα πρέπει να παραμείνουν οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές.

Αυτής της τάξης μέτρα εφαρμόζει ήδη η Βαυαρία, μια από τις πιο σοβαρά πληττόμενες περιοχές της Γερμανίας. Ο Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ κήρυξε το κρατίδιο σε «κατάσταση καταστροφής», απαγορεύοντας κάθε «μη απαραίτητη δραστηριότητα». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Θα πεθάνουν άνθρωποι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να το πάρουμε σοβαρά. Η καθημερινότητά μας θα αναποδογυριστεί», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι αναστέλλεται η λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης η οποία εμπίπτει στην κατηγορία «ελεύθερος χρόνος», ενώ ειδικοί κανόνες θα ανακοινωθούν για τον κλάδο της γαστρονομίας. Το λιανικό εμπόριο «κλείνει», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία στο εξής θα λειτουργούν έως τις 22:00 και τις Κυριακές έως τις 18:00. Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας στήριξης των επιχειρήσεων, η Βαυαρία αναμένεται να διαθέσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις των πολιτών στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνέστησε να αποφεύγονται «όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια» στο εξωτερικό. «Ο κίνδυνος να μην είστε πλέον σε θέση να ξεκινήσετε το ταξίδι της επιστροφής λόγω των αυξανόμενων περιορισμών, είναι αυτή τη στιγμή για πολλούς προορισμούς υψηλός», εξήγησε ο υπουργός. Σήμερα άλλωστε η κυβέρνηση της Βάδης - Βυρτεμβέργης ζήτησε από το τοπικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναστολή λειτουργίας όλων των αεροδρομίων του κρατιδίου (Στουτγκάρδη, Φρίντριχσχάφεν, Καρλσρούη, Μάνχαϊμ).

Επίσης, η Lufthansa μειώνει ακόμα περισσότερο τα δρομολογιά της της λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από αύριο Τρίτη, θα εκτελείται μόλις το 10% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και το 20% των ευρωπαϊκών πτήσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό