Κορονοϊός: Ουκρανοί τουρίστες παγιδεύτηκαν στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας

Κορονοϊός: Ουκρανοί τουρίστες παγιδεύτηκαν στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας

Τα λεωφορεία τους έχουν ακινητοποιηθεί στη βαλκανική χώρα λόγω των μέτρων

Οι αρχές της Σλοβενίας επιχειρούν σήμερα να διαπραγματευτούν μια λύση για την απομάκρυνση 101 Ουκρανών τουριστών, που έχουν αποκλειστεί σε λεωφορεία στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία εδώ και δύο ημέρες, λόγω των ελέγχων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρώπη για τον νέο κοροναϊό.

"Έχω κουραστεί όπως όλοι οι επιβάτες" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Facebook η Ιουλία Βουράλ, μία από τους 101 ανθρώπους που πέρασαν δύο νύχτες μέσα στα δύο λεωφορεία. Τα λεωφορεία που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Σαλέρνο, στην Καμπάνια, διέσχισαν χωρίς πρόβλημα τα σύνορα με την Ιταλία. Όμως η Σλοβενία που οχυρώνεται επιχειρώντας να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, υποχρέωσε τους οδηγούς να σβήσουν τις μηχανές τους στην κοινότητα Σεζάνα.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή της Σλοβενίας που επικοινώνησε με το AFP, η Σλοβενία, που καταμετρά 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, φοβάται ότι η Κροατία και η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψουν τη διέλευση των λεωφορείων και προτιμά να τα ακινητοποιήσει εν αναμονή της εξεύρεσης μιας λύσης. "Κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο όσο το δυνατόν συντομότερα" και να επιτρέψουμε στους επιβάτες, μεταξύ αυτών δύο παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας. Οι αρχές της χώρας έχουν διανείμει νερό και τρόφιμα στους επιβάτες.

Η Αυστρία και η Σλοβενία επέβαλαν την Τετάρτη ελέγχους στα σύνορά τους με την Ιταλία και οι ταξιδιώτες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Στους Ουκρανούς επιβάτες μετρήθηκε η θερμοκρασία τους και κανείς τους δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα του νέου κοροναϊού. Ορισμένοι επιβάτες πάσχουν απο διαβήτη και για αυτόν τον λόγο έχει σπεύσει ασθενοφόρο στο σημείο για να βοηθήσει. Κάποιοι ίσως να μην μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους οδικώς.