Kοροναϊός: Τι επιτρέπεται να κάνουν οι πολίτες στην Ιταλία

Kοροναϊός: Τι επιτρέπεται να κάνουν οι πολίτες στην Ιταλία

Περιορισμούς στη λειτουργία των καφέ μπαρ, ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία

Στις ιταλικές πόλεις, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούν, στο εξής, να κάνουν, χωρίς να παραβιάσουν τον νέο νόμο των μέτρων ασφαλείας για την πρόληψη του τον κοροναϊού.

Ασφαλώς, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, επιτρέπεται η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αλλά και τα αναγκαία προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να πηγαίνει για τρέξιμο, αλλά χωρίς να έχει, κοντά του, άλλους φίλους που επιθυμούν να αθληθούν. Σε ότι αφορά, δε, τους ηλικιωμένους που χρειάζονται βοήθεια, συγγενείς και εθελοντές έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να προσφέρουν την πολύτιμη στήριξή τους.

Οι Ιταλοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά η κυβέρνηση ζητά, από όποιον μπορεί, να προτιμήσει την λεγόμενη «τήλε -εργασία», μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επίσης, όποιος θέλει, μπορεί να πάρει ταξί, λεωφορείο ή μετρό σε όλες τις ιταλικές πόλεις, χωρίς περιορισμούς ωραρίου.

Τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια θα μένουν ανοικτά από τις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Και αργότερα, όμως, επιτρέπεται η κατ΄οίκον παράδοση εδεσμάτων. Τα σούπερ μάρκετ, επίσης, θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να ψωνίζει μέσω διαδικτύου, και να ζητά να του παραδίδονται, τα τρόφιμα, κατευθείαν στο σπίτι.

Ως γνωστόν, τέλος, τα ιταλικά σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου. Επιτρέπεται, όμως, η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως και η υποστήριξη πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Να κλείσουν όλα τα μαγαζιά ζητά ο περιφερειάρχης Λομβαρδίας

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ζήτησε σήμερα από την ιταλική κυβέρνηση να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κοροναϊού. Να κλείσουν, δηλαδή, όλα τα μαγαζιά, με μόνη εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τη διατήρηση βασικών συνδέσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Όλοι οι δήμαρχοι της Λομβαρδίας μου ζήτησαν το ίδιο πράγμα. Να κλείσουμε τα πάντα τώρα», είπε ο Φοντάνα, προσθέτοντας ότι «όπως αποδείχθηκε τις περασμένες ημέρες, τα ημίμετρα δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας για θέματα υγείας, Τζούλιο Γκαλέρα, την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «η Λομβαρδία αλλά και όλη η Ιταλία δεν είναι σε θέση να αντέξουν τόσο μεγάλη αύξηση των ασθενών τόσο στα έκτακτα περιστατικά όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας) στηρίζουν το αίτημα αυτό, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Θεωρείται δύσκολο, όμως, να εκδοθεί άμεσα η σχετική απόφαση από την στιγμή που πριν από ένα εικοσιτετράωρο υιοθετήθηκε η δέσμη μέτρων «Εγώ μένω στην Ιταλία», τα οποία μετατρέπουν την Ιταλία σε «χώρα υπό προστασία».