Τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν

Τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν

Υπεγράφη σήμερα στην Ντόκα του Κατάρ

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι αντάρτες με τις ΗΠΑ, στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν μέχρι τον Αύγουστο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.

Η ιστορική συμφωνία που βάζει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα από τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Σημαντικό πρώτο βήμα»

Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ταλιμπάν και η κοινή αμερικανοαφγανική διακήρυξη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστούν «σημαντικά πρώτα βήματα προς μια συνολική ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» για ειρήνευση που παρουσιάζεται και η ΕΕ ελπίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις που θα οργανωθούν και θα διεξαχθούν από τους Αφγανούς θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων και με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους αντάρτες. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η οποία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τη βοήθειά τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αλλά επίσης και «οι γυναίκες του Αφγανιστάν, οι μειονότητες και η κοινωνία των πολιτών».