Κορονοϊός: Συναγερμός για περισσότερα από 200.000 μέλη αίρεσης – Τέθηκαν σε καραντίνα

Κορονοϊός: Συναγερμός για περισσότερα από 200.000 μέλη αίρεσης – Τέθηκαν σε καραντίνα

Πολύ σοβαρή η κατάσταση, λέει ο πρόεδρος Μουν

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν στόχο να υποβάλουν σε εξέταση για τον νέο κοροναϊό περισσότερα από 200.000 μέλη μιας αίρεσης που έχει βρεθεί στο κέντρο της κρίσης με την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 στη χώρα, ενώ ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα αυξήθηκε σε 977, εγείροντας φόβους για πανδημία από το ξέσπασμα της ιογενούς πνευμονίας τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Ουχάν.

Ένα μέλος του πληρώματος καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας Korean Air βρέθηκε θετικό στον ιό, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, αναγκάζοντάς την να κλείσει το γραφείο της κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ίντσεον, όπου βρίσκεται η αίθουσα ενημέρωσης των πληρωμάτων της εταιρείας.

Περίπου το 68% των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα συνδέονται με την «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού» στην πόλη Νταεγκού, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα, μια 61χρονη γυναίκα, για την οποία ωστόσο παραμένει άγνωστο πως προσβλήθηκε.

Η Νότια Κορέα ανέφερε τον δέκατο θάνατο από τον ιό, την ώρα που το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KCDC) ανέφερε 144 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πολλά από τα νέα κρούσματα βρίσκονται στην Νταεγκού, όπου έχει έδρα η «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού», και στην γειτονική επαρχία Βόρεια Γκιεονγκσάνγκ, σύμφωνα με το KCDC.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Νταεγκού, ο πρόεδρος Μουν χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και σημείωσε ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά τη μάχη για τον περιορισμό του ιού.

Καθησυχάσαμε τους κατοίκους ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αποκλεισμό στην πόλη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την ίδια ώρα ότι υπέβαλαν σε εξετάσεις 13.000 ανθρώπους χθες, Δευτέρα, και ότι αναμένουν να εξετάσουν άλλους 12.500 σήμερα, δηλαδή 7.500 περισσότερους την ημέρα από αυτούς που εξέταζαν προηγουμένως όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάθε συσκευή εξέτασης για τον εντοπισμό του Covid-19 χρησιμοποιείται τώρα για τέσσερα τεστ την ημέρα, ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιείτο για τρία, σύμφωνα με το KCDC. Κάθε τεστ χρειάζεται δύο με τρεις ώρες.

Ο επικεφαλής της «Εκκλησίας Σιντσεόνζι του Ιησού» δήλωσε ότι συμφώνησε να δώσει στις αρχές τα ονόματα όλων των μελών της στη Νότια Κορέα, τα οποία υπολογίζονται από μέσα ενημέρωσης σε περίπου 215.000.

Η κυβέρνηση θα υποβάλει σε εξετάσεις όλα τα μέλη της εκκλησίας αυτής το ταχύτερο δυνατό «για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να καθησυχαστεί η δημόσια ανησυχία», ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προτεραιότητα είναι να εξεταστούν περίπου 1.300 από τα 9.200 μέλη της εκκλησίας αυτής στην Νταεγκού, τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι εξετάσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί ως αύριο Τετάρτη.

Τα μέλη της αίρεσης αυτής στην Νταεγκού έχουν ήδη τεθεί υποχρεωτικά σε καραντίνα, σημείωσε εξάλλου ο διευθυντής του KCDC Τζέονγκ Εούν-Κιεόνγκ.

Η εκκλησία αυτή, η οποία δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν γνωστά τα προσωπικά στοιχεία των μελών της.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Νταεγκού εντός τεσσάρων εβδομάδων, σημείωσε τέλος ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Κανγκ-λιπ.

Στο μεταξύ, οι αρχές της πόλης Ουεϊχάι στην ανατολική επαρχία της Κίνας Σαντόνγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα θέτουν σε καραντίνα τους ανθρώπους που φτάνουν εκεί από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από τις 25 Φεβρουαρίου για 14 ημέρες, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να περιορίσουν την εξάπλωση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Οι κανόνες αυτοί αφορούν τους Κινέζους και τους ξένους υπηκόους, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία χωρίς χρέωση για την περίοδο που θα είναι σε καραντίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό της πόλης στο Wechat.

Η Ουεϊχάι βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Σαντόνγκ στην Κίτρινη Θάλασσα.