Πούτιν σε Ερντογάν: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα στο Σότσι για τη Συρία

Πούτιν σε Ερντογάν: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα στο Σότσι για τη Συρία

Αντικρουόμενες ανακοινώσεις εξέδωσαν Κρεμλίνο και Άγκυρα για την επικοινωνία των δύο Προέδρων

Τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην  επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας». Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν επίσης, να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.

Όσον αφορά στη Λιβύη, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται, ότι οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Από την πλευρά της η τουρκική προεδρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, του ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ και οι δύο διατύπωσαν την προσήλωση τους στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να τεθούν υπό έλεγχο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία. Ο Ερντογάν επεσήμανε στον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2018, θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εξέφρασαν επίσης την προσήλωση τους στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί παλαιότερα για τη Συρία και επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη. Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...