«Αδύνατον να προβλεφθεί σε ποιες χώρες θα εξαπλωθεί ο κορονοϊός» τονίζει ο ΠΟΥ – Το πρώτο θύμα του covid-19 στην Ευρώπη, ένας 80χρονος Κινέζος

«Αδύνατον να προβλεφθεί σε ποιες χώρες θα εξαπλωθεί ο κορονοϊός» τονίζει ο ΠΟΥ – Το πρώτο θύμα του covid-19 στην Ευρώπη, ένας 80χρονος Κινέζος

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό έχει ξεπεράσει τους 1.500

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έφτασε σήμερα τους 1.523 στην Κίνα, ενώ ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη σημειώθηκε στη Γαλλία.

Ένας 80χρονος κινέζος τουρίστας, ο οποίος νοσηλευόταν στη Γαλλία από τις 25 Ιανουαρίου έχοντας προσβληθεί από τον ιό, κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Bichat, στα βόρεια του Παρισιού.

«Θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο το σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει μια πιθανή πανδημική διάδοση του ιού και ως εκ τούτου την εξάπλωση του ιού ανά τη Γαλλία», δήλωσε νωρίτερα η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Από την πλευρά του, ο Ρόπιν Τόμσον, ένας ειδικός της μαθηματικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι με σχεδόν 50 κρούσματα στην Ευρώπη, ένας θάνατος δεν αποτελεί έκπληξη. «Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού. Στην Κίνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 66.492 κρούσματα, ενώ έξω από την ηπειρωτική Κίνα έχουν σημειωθεί περίπου 500 κρούσματα σε 24 χώρες. Μέχρι τον θάνατο στη Γαλλία, μόνο τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό είχαν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.

Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους.

Ο Τέντρος δήλωσε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.

Η Κίνα θα συστήσει ένα εθνικό σύστημα προμηθειών και αγορών για επείγουσες καταστάσεις καθώς και ένα πλήρες σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων επιδημιών, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δηλώσεις του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή ποροσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο στη μάχη της καταπολέμησης του κοροναϊού και να αποφύγει να προκαλέσει πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς «καταστροφές».