Μυστηριώδης εξαφάνιση δημοσιογράφου στην Ουχάν

Μυστηριώδης εξαφάνιση δημοσιογράφου στην Ουχάν

Καταγγελίες κατά της κινεζικής ηγεσίας για φίμωση κάθε μη ελεγχόμενης πηγής ενημέρωσης

Εκτός από καθυστερημένη αντίδραση στην επιδημία του νέου κοροναϊού, η κινεζική ηγεσία καταγγέλλεται και για τη φίμωση των ανθρώπων που προσπάθησαν να ειδοποιήσουν το κοινό για τον κίνδυνο.

Ο θάνατος του 34χρονου γιατρού, Λι Γουενλιάνγκ, που προσπάθησε να ενημερώσει για την εμφάνιση και εξάπλωση μίας παρόμοιας με το Sars ιογενούς πνευμονίας, έχει προκαλέσει ασυνήθιστη έκρηξη οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κινεζική ηγεσία και εκκλήσεις για αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης.

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστή η εξαφάνιση του δικηγόρου, ο οποίος παράλληλα ενεργεί και ως δημοσιογράφος, Τσεν Τσιουσί, ο οποίος ενημέρωνε για τις εξελίξεις από την καρδιά της επιδημίας, την πόλη Ουχάν. Η μητέρα του απηύθυνε μέσω του λογαριασμού του γιου της στο Twitter έκκληση, γνωστοποιώντας ότι ο Τσεν αγνοείται από την Πέμπτη, ημέρα του θανάτου του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ.

Η εξαφάνισή του συμπίπτει με τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα λαϊκής οργής και να εξουδετερώσουν τις πηγές ενημέρωσης του κοινού για τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας.