Αρνητικό ρεκόρ αντισημιτισμού στη Βρετανία το 2019

Αρνητικό ρεκόρ αντισημιτισμού στη Βρετανία το 2019

Η εβραϊκή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι αριθμεί 280.000 άτομα  

Ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών που καταγράφηκαν στη Βρετανία τον περασμένο χρόνο ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ για μια ακόμη φορά εν μέσω κατηγοριών ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα απέτυχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα που είχε προκύψει στους κόλπους του, όπως κατήγγειλε σήμερα μια οργάνωση που συμβουλεύει την εβραϊκή κοινότητα της χώρας για ζητήματα ασφάλειας.

Η εβραϊκή κοινότητα στη Βρετανία εκτιμάται ότι αριθμεί 280.000 άτομα.

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία για την Ασφάλεια των Κοινοτήτων (Community Security Trust, CST), το 2019 σημειώθηκαν 1.805 περιστατικά, αύξηση 7%. Αυτή ήταν η τέταρτη συναπτή χρονιά που σημειώνεται τόσο μεγάλη αύξηση.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ντέβιντ Ντίλιου είπε ότι η οργάνωση δεν εκπλήσσεται από το νέο ρεκόρ των περιστατικών αυτών και ότι θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος.

«Είναι σαφές ότι τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και η κυρίαρχη πολιτική γλώσσα είναι χώροι απ' όπου θα πρέπει να εκλείψουν ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός, αν θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον», δήλωσε ο ίδιος.

Τον περασμένο μήνα οι παγκόσμιοι ηγέτες, τιμώντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησαν για μια αυξανόμενη τάση αντισημιτικών αισθημάτων, η οποία υποκινείται τόσο από τους ακροδεξιούς οπαδούς της λευκής υπεροχής όσο και από τους ακροαριστερούς.

Στη Βρετανία-- η CST ανακοίνωσε-- σημειώθηκε μια αύξηση τέτοιων περιστατικών όταν βρισκόταν στην επικαιρότητα η υπόθεση με τα αντισημιτικά κρούσματα στους κόλπους των Εργατικών.

Από τότε που ο βετεράνος σοσιαλιστής, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ένας ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, έγινε ηγέτης του κόμματος το 2015, οι Εργατικοί αντιμετώπισαν κατηγορίες ότι απέτυχαν να ανακόψουν τον αντισημιτισμό μεταξύ κάποιων μελών.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος αποσύρεται από αρχηγός του κόμματος τον Απρίλιο, έχει χαρακτηρίσει "άθλιο και λανθασμένο" τον αντισημιτισμό, αλλά το κόμμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο έρευνας από την Βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας αριθμός Εργατικών βουλευτών έφυγε από το κόμμα επικαλούμενο αυτό το πρόβλημα ως λόγο, ενώ πριν από τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου ο επικεφαλής ραβίνος της χώρας είπε ότι ο Κόρμπιν είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός.

Από το σύνολο των περιστατικών τα 224 συνδέονται με τους Εργατικούς, είπε το CST, το οποίο συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία από το 1984.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο βασικός λόγος για τη συνολική αύξηση αυτών των περιστατικών είναι μια απότομη άνοδος στην διαδικτυακή αντισημιτική ρητορική.

Αλλά σημειώθηκαν επίσης 157 επιθέσεις--αύξηση 27% σε σχέση με το 2018--με σχεδόν τις μισές από αυτές να συγκεντρώνονται σε μόλις τρεις περιοχές της χώρας: το Μπάρνετ και το Χάκνεϊ στο Λονδίνο και το Σάλφορντ στη βόρεια Αγγλία, όπου κατοικούν οι περισσότεροι εβραίοι της Βρετανίας.