Νέος κορονοϊός: Τεράστιες ποσότητες χαρτιού υγείας αγοράζουν οι καταναλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Νέος κορονοϊός: Τεράστιες ποσότητες χαρτιού υγείας αγοράζουν οι καταναλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Πανικόβλητοι πολίτες έχουν κατακλύσει τα σούπερ μάρκετ   

Πανικόβλητοι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ έχουν κατακλύσει τα σούπερ μάρκετ αγοράζοντας μαζικά χαρτί υγείας την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι φήμες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για ελλείψεις στην πόλη πλήττουν την μάχη για την καταπολέμηση του φονικού νέου κοροναϊού.

Βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή του AFP δείχνουν πελάτες με καροτσάκια του σούπερ μάρκετ γεμάτα από χαρτιά υγείας να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα ταμεία και κάποιους να διαπληκτίζονται.

'Αλλα προϊόντα που αγοράζουν μαζικά οι πελάτες των σούπερ μάρκετ στο Χονγκ Κονγκ είναι το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Τα πλάνα και οι φωτογραφίες από τα ράφια που άδειασαν από χαρτί υγείας προκάλεσαν την έκκληση της κυβέρνησης να σταματήσουν οι πολίτες να αγοράζουν πανικόβλητοι μαζικά προϊόντα.

"Ως απάντηση στις διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ότι υπάρχουν ελλείψεις αγαθών όπως ρύζι και χαρτί υγείας και που προκάλεσαν πανικό στους καταναλωτές που έσπευσαν να αγοράσουν, ακόμη και χάος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σήμερα εξέφρασε την λύπη του για την κακόβουλη ενέργεια της διασποράς φημών όταν η πόλη δίνει μάχη κατά της νόσου και καταδίκασε αυτούς που διασπείρουν κακοπροαίρετα αυτές τις φήμες", ανέφερε η ανακοίνωση.

Ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει κλείσει τα περισσότερα από τα χερσαία σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του κοροναϊού, η μεταφορά φορτίων δεν έχει επηρεαστεί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν επαρκή αποθέματα βασικών τροφίμων, περιλαμβανομένου ρυζιού και ζυμαρικών. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί το καταναλωτικό κοινό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Χάρολντ Γιπ, ο ιδρυτής της Mil Mill, μιας εταιρείας ανακύκλωσης χαρτιού που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο AFP ότι μόνο την Τετάρτη η εταιρεία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις από πολίτες σχετικά με το χαρτί υγείας.

Το δίκτυο RTHK μετέδωσε ότι το χαρτί υγείας και το ρύζι σε ένα σούπερ μάρκετ της συνοικίας Γουαντσάι, το οποίο ανεφοδιάστηκε πλήρως στη διάρκεια της νύχτας, εξαφανίστηκαν από τα ράφια μέσα σε μόλις 30 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε το κατάστημα σήμερα το πρωί.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wellcome ανακοίνωσε ότι οι φήμες για ελλείψεις είναι ανυπόστατες.

Ο κοροναϊός έχει ήδη αφήσει πίσω του 563 νεκρούς στην Κίνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας σήμερα Πέμπτη.

Το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα νεκρό.

Η πλειονότητα αυτών που έχουν μολυνθεί προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί τα κρούσματα σε πολίτες που δεν είχαν ταξιδέψει στην ηπειρωτική Κίνα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι αυξάνεται η μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο.