Eρντογάν προς Ρωσία: Μην διανοηθείτε να μπείτε στο δρόμο μας

Eρντογάν προς Ρωσία: Μην διανοηθείτε να μπείτε στο δρόμο μας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη Μόσχα να απέχει από τη σύγκρουση με τις δυνάμεις του Άσαντ

«Να μην διανοηθείται να μπείτε στο δρόμο μας» διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, καθώς η Τουρκία θα εκδικηθεί τον θάνατο έξι Τούρκων στρατιωτών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ από δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού της κυβέρνησης Άσαντ.

Ο Ερντογάν είπε, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.gr, πως ξεκίνησε ήδη μια σειρά αντεπιθέσεων μετά τον βαρύ βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων την Δευτέρα. Πρόσθεσε, πως τουρκικά μαχητικά κτύπησαν στόχους στην περιοχή και πως 30 με 35 μαχητικά της συριακής κυβέρνησης έχουν «εξουδετερωθεί», όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Τις τελευταίες βδομάδες υπάρχει ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, αφού η πρώτη στηρίζει τον Άσσαντ, ενώ η δεύτερη έχει σχέση με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ. Ο συριακός στρατός εντατικοποίησε την επίθεση στην περιοχή που ελέγχεται από αυτούς τους τζιχαντιστές. Η σημερινή σύγκρουση είναι, σύμφωνα με τους «Financial Times», η πιο αιματηρή μεταξύ Τουρκίας-Συρίας από την έναρξη της κρίσης το 2011, όταν η Τουρκία στήριξε τις ένοπλες αντιασσαντικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκομάνων και της ISIS, κατά τα πρότυπα χρήσης της ΤΜΤ στην Κύπρο το 1963-64.

Αναφορά και στους 390.000 νέους πρόσφυγες, για τους οποίους ο Ερντογάν είπε πως θα γίνουν μια νέα ανθρωπιστική κρίση, αφού θα προστεθούν στα 3,6 εκατομμύρια που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτετε την Ουκρανία, απευθυνόμενος προς την Ρωσία είπε: «Προς τις ρωσικές αρχές, λέμε: Ο συνομιλητής μας εδώ δεν είστε εσείς, είναι το συριακό καθεστώς. Όμως, μην διανοηθείτε να σταθείτε στο δρόμο μας».

Δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ, όπου ο Τουρκικός Στρατός διατηρεί 12 παρατηρητήρια και δήλωσε πως «αυτοί που δοκιμάζουν την τουρκική αποφασιστικότητα, θα καταλάβουν το λάθος τους». Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP δήλωσε πως η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το «Tass», η ρωσική θέση είναι πως οι Τούρκοι στρατιώτες δέχτηκαν πυρά επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Η Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της

Φθάνοντας στο Κίεβο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες». Κάλεσε δε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε, ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Ο Ερντογάν νωρίτερα έγινε δεκτός στο μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας, που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους τούρκους εταίρους της. Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.