Νέος κορονοϊός: Δύο πρώτα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – Παγκόσμιος συναγερμός

Νέος κορονοϊός: Δύο πρώτα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – Παγκόσμιος συναγερμός

Ξεπέρασαν τα 9.800 τα κρούσματα στην Κίνα - Στους 213 οι νεκροί

Δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, τα πρώτα κρούσματα στη Βρετανία, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Αξιωματούχοι υγείας είχαν προειδοποιήσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ισχυρές πιθανότητες για εμφανίσει κρούσματα του νέου κοροναϊού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική επαρχία της Κίνας Χουμπέι και έχει σκοτώσει μέχρι τώρα 213 ανθρώπους.

«Οι ασθενείς λαμβάνουν ειδική φροντίδα από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και υποβάλλονται σε δοκιμασμένες και ελεγμένες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας Κρις Γουίτι.

Ο Γουίτι είπε πως οι δύο προσβληθέντες από τον ιό ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο Νιούκασλ, στη βόρεια Αγγλία.

Το προσωπικό, οι υπόλοιποι ασθενείς και γενικότερα το κοινό δεν θα διατρέξει κίνδυνο, είπε, και πρόσθεσε πως αξιωματούχοι υγείας εντοπίζουν όσους είχαν στενή επαφή με τους δύο ασθενείς.

Ο Ουίτι είπε επίσης πως οι αρχές επεκτείνουν τη σύστασή τους προκειμένου όσοι επέστρεψαν από την Κίνα να «αυτο-απομονωθούν» αν παρουσιάσουν συμπτώματα οποιουδήποτε είδους.

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από την Κίνα από άνθρωπο σε άνθρωπο καταγράφηκε στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.

Το κρούσμα αφορά έναν Ταϊλανδό οδηγό ταξί, εξήγησε ο Ταναράκ Πιπάτ, αναπληρωτής γενικός διεθυντής της υπηρεσίας Ελέγχου Ασθενειών.

«Ο Ταϊλανδός που προσβλήθηκε δεν έχει ταξιδέψει στην Κίνα και είναι πιθανό να μολύνθηκε από έναν άρρωστο τουρίστα από την Κίνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλα τα προηγούμενα κρούσματα είχαν καταγραφεί είτε σε Κινέζους τουρίστες ή σε Ταϊλανδούς που είχαν επισκεφθεί την Κίνα από όπου ξεκίνησε ο ιός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, καθώς οι νεκροί στη χώρα της Ασίας αυξήθηκαν σήμερα σε 213, ενώ αύξησε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού.

Ξεπέρασαν τα 9.800 τα κρούσματα στην Κίνα

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ.

«Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 213.