Τσαβούσογλου: Δεν θα συμμορφωθούμε με τυχόν κυρώσεις της ΕΕ εναντίον μας

Τσαβούσογλου: Δεν θα συμμορφωθούμε με τυχόν κυρώσεις της ΕΕ εναντίον μας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο ακόμη και για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κύπρο από Τουρκία και Ρωσία

Η Άγκυρα δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις εναντίον της, λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ισορροπημένο και ουδέτερο ρόλο.

Για τη Λιβύη είπε, ότι δεν θα σταλούν επιπλέον στρατεύματα, όσο τηρείται η εκεχειρία, ούτε και θα συζητηθούν κυρώσεις εναντίον της Λιβύης. Ωστόσο, είπε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να συνεργαστούν, όχι να βρεθούν σε διαφορετικά δωμάτια, αλλά να βρεθούν μαζί». Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, ότι η ακριβής ημερομηνία της νέας συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο για τη Λιβύη, θα καθοριστεί από τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης, ότι ενόσω τηρείται η κατάπαυση του πυρός, δεν θα συζητήσουν κυρώσεις εναντίον της Λιβύης και θα επικεντρωθούν στην πολιτική διαδικασία. Ανέφερε ακόμη, ότι ενόσω τηρείται η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, συμφώνησαν να μη στείλει κανείς στρατιωτικές δυνάμεις, ούτε και στρατιωτικό προσωπικό.

Η συνάντηση της «5+5» στρατιωτικής επιτροπής για τη Λιβύη στη Γενεύη, πρόσθεσε, θα είναι σημαντική για την κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι «οι Λίβυοι θα πρέπει να συνεργαστούν, όχι σε διαφορετικά δωμάτια, διαφορετικών κτιρίων, αλλά να βρεθούν μαζί και να συνεργαστούν για μία βιώσιμη ειρήνη, εκεχειρία και μία βιώσιμη πολιτική λύση».

Για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, ότι παρόλο που η ΕΕ είχε επίσης αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πολλά κράτη-μέλη δεν συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις. Η Τουρκία είπε, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, εναντιώθηκε σε τέτοιες κυρώσεις εξ αρχής και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με αυτές τις κυρώσεις». «Η ΕΕ πρέπει πραγματικά να διαδραματίσει έναν ισορροπημένο και ουδέτερο ρόλο», κατέληξε.

Συνεκμετάλλευση με τη Ρωσία των κοιτασμάτων στην Κύπρο

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη, ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε, ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν, συμπληρώνοντας ότι αυτό όμως δεν συμβαίνει, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

«Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην ερεύνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντιογάν και Πούτιν και μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.