Ο νέος προκλητικός χάρτης της Τουρκίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Ο νέος προκλητικός χάρτης της Τουρκίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Σελίδα στο Twitter αναβιώνει τα όνειρα της γείτονος για οθωμανική αυτοκρατορία

Νέους χάρτες κυκλοφορούν στην τουρκική κοινή γνώμη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Twitter, ανώνυμοι τουρκικοί λογαριασμοί.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο πιο πρόσφατος χάρτης που διακινείται, παρουσιάζει με κόκκινο χρώμα ως ισλαμο-τουρκικές μεγάλες χερσαίες εκτάσεις των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, στην τουρκική επικράτεια εντάσσουν ολόκληρη την Θράκη, τμήμα της Μακεδονίας συμπεριλαμβάνοντας τους νομούς Θεσσαλονίκης και την Χαλκιδικής, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη μισή Βουλγαρία, ολόκληρη την Κύπρο, ολόκληρη την βόρεια Συρία και κυρίως τις περιοχές που διεκδικούν οι Κούρδοι, περιοχές της Γεωργίας και του Ιράκ.

Τους χάρτες συνοδεύει κείμενο που αναφέρει, πως «χθες πολεμήσαμε για την Σμύρνη, την Θράκη, την Αλεξανδρέττα, την Κύπρο. Σήμερα πολεμούμε για το Χαλέπι και την Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο, για την Ρωμυλία και το Μπατούμι της Γεωργίας. Ήμασταν ξυπόλυτοι, τώρα πάμε με τεθωρακισμένα». Το tweet κλείνει με την εξής δήλωση: «Δεν ξεχνάμε το Misak-ı Millî».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.gr, το Misak-ı Millî είναι ο «Εθνικός Όρκος», μια σειρά έξι αποφάσεων που έλαβε η Οθωμανική Εθνοσυνέλευση κατά την τελευταία της σύγκληση, στις αρχές του 1920.  Η ακόλουθη φράση του Κεμάλ κάνει πλήρως αντιληπτή την ουσία του «Εθνικού Όρκου»: «Κάθε έδαφος όπου ζουν Τούρκοι, περιλαμβάνεται στο Misak-ı Millî. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά, καθώς επίσης θα ενσωματώσω εντός των συνόρων της Τουρκίας τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας φέρει το όνομα «Εθνικός Όρκος».