ΗΠΑ: Συλλήψεις ατόμων που «θα ξεκινούσαν έναν φυλετικό πόλεμο»

ΗΠΑ: Συλλήψεις ατόμων που «θα ξεκινούσαν έναν φυλετικό πόλεμο»

Τρεις άνδρες, φέρονται να είναι μέλη μιας νεοναζιστικής οργάνωσης

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) συνέλαβε σήμερα τρεις άνδρες, που φέρονται να είναι μέλη μιας νεοναζιστικής οργάνωσης και οι οποίοι συζητούσαν να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση υπέρ της οπλοκατοχής, την επόμενη εβδομάδα στη Βιρτζίνια, ελπίζοντας ότι θα ξεκινούσαν έναν «φυλετικό πόλεμο» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στο Μέριλαντ και πρόκειται να οδηγηθούν αργότερα σήμερα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής σχεδιάζουν μια μεγάλη συγκέντρωση στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνιας τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην προσπάθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, να περάσει πιο αυστηρούς νόμους για τα όπλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας μακράς έρευνας γύρω από την οργάνωση «Η Βάση» και κατηγορούνται για διάφορα ομοσπονδιακά αδικήματα που διέπραξαν στο Μέριλαντ. Πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ανέφεραν ότι η «Βάση», μαζί με μια άλλη οργάνωση των υπέρμαχων της λευκής φυλής, την «Ατομβάφεν», έχουν καταστεί προτεραιότητα για το FBI. Τον Νοέμβριο, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί συνέλαβαν έναν νεαρό άνδρα στο Νιου Τζέρσι που φέρεται ότι στρατολογούσε μέλη για τη «Βάση» και προέτρεπε άλλους να σκοτώσουν Αφροαμερικανούς με ματσέτες.

Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες, ο Πάτρικ Μάθιους, μπήκε στις ΗΠΑ παράνομα από τον Καναδά. Ο Μάθιους θεωρείται ειδικός στα εκρηκτικά και έχει στρατιωτική εκπαίδευση. Αποτάχθηκε από τον καναδικό στρατό όταν έγιναν γνωστοί οι δεσμοί με του με ρατσιστικές οργανώσεις.

Την Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας Ραλφ Νόρθαμ κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται προσωρινά τα όπλα στον χώρο του Καπιτωλίου, ενόψει της διαδήλωσης.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το Καπιτώλιο την Δευτέρα, ημέρα που είναι ομοσπονδιακή αργία καθώς γιορτάζονται τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.