Ο καναδός πρωθυπουργός θα παραστεί σε επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ουκρανικού αεροσκάφους

Ο καναδός πρωθυπουργός θα παραστεί σε επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ουκρανικού αεροσκάφους

Το επιβατικό αεροπλάνό, το οποίο κατέρριψαν «από λάθος» οι Ιρανοί και κατά το οποίο σκοτώθηκαν 57 Καναδοί, κυρίως ιρανικής καταγωγής

O καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται σήμερα να παραστεί σε επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιείται στη χώρα στη μνήμη των θυμάτων του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, το οποίο κατέρριψαν «από λάθος» οι Ιρανοί και κατά το οποίο σκοτώθηκαν 57 Καναδοί, κυρίως ιρανικής καταγωγής.

Το γραφείο του Τριντό επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη διάρκεια της τελετής, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ένα κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.700 θεατές, στη δυτική πόλη Έντμοντον.

Δεκατρία από τα θύματα ζούσαν στο Έντμοντον.

Στην τελετή θα παραστεί και ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπέιν.

Το Ιράν παραδέχτηκε χθες ότι ο στρατός του κατέρριψε την Τετάρτη το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες με τον πρόεδρο της χώρας να το χαρακτηρίζει «καταστροφικό λάθος». Το ιρανικό σύστημα αεράμυνας κατέρριψε το αεροσκάφος από λάθος ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ.

«Ο Καναδάς και ο κόσμος εξακολουθούν να έχουν πολλά ερωτήματα, ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα ο Τριντό.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να συμμετάσχει ο Καναδάς σε αυτή την έρευνα. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», πρόσθεσε ο Τριντό.

Επιμνημόσυνες τελετές είναι προγραμματισμένες για σήμερα και στο Τορόντο.

«Η κοινότητα είναι απίστευτη. Ο κόσμος αισθάνεται ότι ολόκληρος ο Καναδάς τον αγκαλιάζει», είπε ο Ρεζά Ακμπαρί, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιρανικής Κληρονομιάς του Έντμοντον.

Πολίτες άφησαν λουλούδια και σκόρπισαν ροδοπέταλα αυτή την εβδομάδα έξω από το γραφείο, στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, του καθηγητή Μηχανολογίας Πεντράμ Μουσαβί, ο οποίος επέβαινε στο ουκρανικό αεροσκάφος μαζί με την γυναίκα του και με τον επίσης καθηγητή Μηχανολογίας Μοτζγκάν Ντανεσμάντ και τις δύο κόρες τους.

«Ήταν και οι δύο τόσο ευγενικοί και καλοί», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ντένις Ραμσαουάκ, ο οποίος είχε και τους δύο καθηγητές σε κάποια μαθήματα.

«Είμαι συντετριμμένος. Είναι τεράστια απώλεια για την κοινότητα».

Η ιρανική κοινότητα του Έντμοντον συλλέγει δωρεές για να καλύψει τα έξοδα της κηδείας των θυμάτων και άλλες δαπάνες που θα χρειαστούν οι συγγενείς τους.

Κάποιοι συγγενείς έχουν ήδη μεταβεί στο Ιράν για να κηδέψουν τους δικούς τους, είπε ο Ακμπαρί, προσθέτοντας ότι η μεταφορά των σορών στον Καναδά για την ταφή θα ήταν πολύπλοκη και πολυδάπανη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...