«Η αλήθεια για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν δεν μπορεί να συγκαλυφθεί»

«Η αλήθεια για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν δεν μπορεί να συγκαλυφθεί»

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας λέει ότι το κράτος και η αεροπορική εταιρία θα δώσουν χρήματα στις οικογένειες των επιβαινόντων στο αεροπλάνο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέκσι Χοντσάρουκ δήλωσε το Σάββατο πως η Ουκρανία θα καταβάλει 200.000 γρίβνα (8.350 δολάρια ΗΠΑ) σε κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον δικό της από τη συντριβή αεροπλάνου αυτή την εβδομάδα στο Ιράν.

Είπε πως η Ukraine International Airlines θα καταβάλει χρήματα στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που σκοτώθηκαν. Εκπρόσωπος της εταιρίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια. Ο Χοντσάρουκ είπε επίσης πως Ουκρανοί διπλωμάτες εργάζονται για το πώς θα ληφθεί αποζημίωση από τις ιρανικές αρχές.

Το Ιράν δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο πως κατέρριψε κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

ΗΠΑ: «Φρικτό λάθος» του Ιράν η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ

Η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από ένα ιρανικό πύραυλο κοντά στην Τεχεράνη την Τετάρτη ήταν το αποτέλεσμα ενός «φρικτού λάθους», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Είναι μια απερίγραπτη τραγωδία», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Το Ιράν διέπραξε ένα φρικτό λάθος», προκαλώντας αυτή την κατάρριψη, η οποία σκότωσε 176 ανθρώπους, πρόσθεσε.

ΗΠΑ-Ιράν: O Τραμπ δηλώνει ότι παρακολουθεί «στενά» τις διαδηλώσεις στο Ιράν και πως αντλεί «έμπνευση» από το κουράγιο των Ιρανών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά την παραδοχή της ιρανικής κυβέρνησης ότι κατέρριψε κατά λάθος, σύμφωνα με την Τεχεράνη, το ουκρανικό επιβατηγό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

«Προς τον γενναίο πολύπαθο λαό του Ιράν: Στάθηκα στο πλευρό σου από την έναρξη της Προεδρίας μου και η Κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σου. Παρακολουθούμε στενά τις διαδηλώσεις σας και αντλούμε έμπνευση από το κουράγιό σας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του.

Αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου Πράσινου Κινήματος καλεί τον Ανώτατο Ηγέτη να παραιτηθεί

Ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Πράσινου Κινήματος, ο Μεχντί Καρουμπί, κάλεσε τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την ανώτατη αρχή στην Ισλαμική Δημοκρατία, να παραιτηθεί λόγω της διαχείρισης του θέματος με την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε διαδικτυακά ο Καρουμπί ερωτά πότε ενημερώθηκε ο Χαμενεΐ για την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη την Τετάρτη, και γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς λόγους της συντριβής του αεροσκάφους.

Η αλήθεια για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Τα ευρήματα Ουκρανών ειδικών στο Ιράν σημαίνουν πως η αλήθεια για τη συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Είπε ακόμη ότι συμφώνησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να ξεκινήσουν από κοινού εργασίες για την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα. Κάλεσε επίσης τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να είναι ενωμένοι και να επιμείνουν έως ότου η έρευνα ολοκληρωθεί.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως ο στρατός του κατέρριψε ένα ουκρανικό αεροπλάνο σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό εξαιτίας ενός «ολέθριου λάθους» λέγοντας ότι η αεράμυνά του εκτόξευσε πύραυλο κατά λάθος ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Καναδάς: Παραμένουν «πολλά ερωτήματα» για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από το Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζ. Τριντό

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα πως παραμένουν τα ερωτήματα για την κατάρριψη από το Ιράν ενός ουκρανικού αεροπλάνου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό, περιλαμβανομένων 57 Καναδών, και πως αναμένει πλήρη συνεργασία στην εν εξελίξει έρευνα.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα πως κατέρριψε το αεροπλάνο κατά λάθος.

«Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», είπε.

Αν και ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, ο Τριντό μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα, αφού ο Ροχανί είπε πως η κατάρριψη από τον στρατό του αεροπλάνου ήταν ένα «ολέθριο λάθος».

Ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο, είπε ο Τριντό.

Ο Τριντό είπε πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».

Ο Τριντό δήλωσε πως είπε στον Ροχανί ότι η παραδοχή του Ιράν ότι κατέρριψε χωρίς να έχει την πρόθεση το επιβατηγό αεροσκάφος είναι «ένα σημαντικό βήμα», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να έχουμε «πλήρη καθαρότητα για το πώς μια τέτοια φρικτή τραγωδία μπορεί να συνέβη».

Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τριντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».

Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών».

«Αυτή τη στιγμή τρεις θεωρήσεις διαβατηρίου έχουν εγκριθεί για τα μέλη της ομάδας ταχείας ανάπτυξης» που αναμένονται γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», είπε. «Θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της ομάδας» και «οι Ιρανοί συνεργάζονται αυτή τη στιγμή για την έκδοση των θεωρήσεων διαβατηρίου».