Κατάρριψη Μπόινγκ: Διαφάνεια και έρευνα ζητούν Ουκρανία και Καναδάς

Κατάρριψη Μπόινγκ: Διαφάνεια και έρευνα ζητούν Ουκρανία και Καναδάς

Την καταβολή αποζημιώσεων ζήτησε το Κίεβο

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε «διαφάνεια» προκειμένου να διεξαχθεί «πλήρης και ενδελεχής» έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν από λάθος την Τετάρτη το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, στο οποίο επέβαιναν πολλοί Καναδοί.

«Προτεραιότητά μας είναι να πέσει φως στην υπόθεση με πνεύμα διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα», διαβεβαίωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», υπογράμμισε.

Ο αριθμός των Καναδών υπηκόων που σκοτώθηκαν στη συντριβή του ουκρανικού Μπόινγκ 737 κοντά στην Τεχεράνη μειώθηκε από 63 σε 57 από το σύνολο των 176 επιβατών, ανακοίνωσε χθες ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που λάβαμε, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των Καναδών θυμάτων δεν ήταν 63, αλλά 57», δήλωσε ο Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγηθεί συγκεκριμένα από τις νέες πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά την εξέταση των ταξιδιωτικών εγγράφων των θυμάτων, ανέφερε.

Ο πρώτος απολογισμός των ουκρανικών αρχών ανέφερε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί, δέκα Σουηδοί, τέσσερις Αφγανοί, τρεις Γερμανοί και τρεις Βρετανοί. Έντεκα ακόμη ήταν Ουκρανοί, συμπεριλαμβανομένων των εννέα μελών του πληρώματος.

Ζελένσκι: Να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι «το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής».

«Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού», πρόσθεσε.