Αμερικανικό Πεντάγωνο: Το Ουκρανικό αεροπλάνο κατερρίφθη κατά λάθος από Ιρανικό πύραυλο

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Το Ουκρανικό αεροπλάνο κατερρίφθη κατά λάθος από Ιρανικό πύραυλο

Τι αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο περιοδικό Newsweek

Το αεροπλάνο της Ukraine International Airlines το οποίο συνετρίβη στην Τεχεράνη παρασύροντας στον θάνατο 176 άτομα την Τετάρτη, καταρρίφθηκε από «λάθος» έναν Ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο εδάφους-αέρος, ανέφεραν αξιωματούχοι του Αμερικανικού Πενταγώνου στο περιοδικό Newsweek.

Συγκεκριμένα, τρεις αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφεραν στο περιοδικό, ότι το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines χτυπήθηκε από ένα χερσαίο σύστημα πυραύλων Tor-M1 ρωσικής κατασκευής.

Δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν, ότι το αεροπλάνο βρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά λάθος στο στόχαστρο των ιρανικών αντιαεροπορικών συστήματα, που ήταν ενεργά τη νύχτα της Τετάρτης, καθώς το Ιράν εξαπέλυε πυραύλους σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, περιμένοντας πιθανή αντεπίθεση.

Τι απαντά η Τεχεράνη

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη, μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές. «Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν.

«Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο, που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε, ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα, που περιέχονται σ' αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε, ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού. Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός «προβλήματος» που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες, πριν από τη συντριβή του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την εξέλιξη των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο πρόεδρος του Ιράν του είπε ότι θα παράσχει άμεσα πρόσβαση στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων σε όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...