Αεροπορική τραγωδία στο Ιράν: Πλήγμα από πύραυλο ή τρομοκρατική ενέργεια;

Αεροπορική τραγωδία στο Ιράν: Πλήγμα από πύραυλο ή τρομοκρατική ενέργεια;

Οι Ουκρανικές αρχές ζητούν από την Τεχεράνη να επιτραπεί να κάνουν έρευνες στο σημείο της συντριβής

Τα ενδεχόμενα πλήγματος από πύραυλο και τρομοκρατικής επίθεσης βρίσκονται πλέον ανάμεσα στα τέσσερα κύρια θεωρητικά σενάρια για τη συντριβή του αεροσκάφους της Ukrainian Airlines στην Τεχεράνη, που παρέσυρε στον θάνατο 176 ανθρώπους.

Τα σενάρια εξέθεσε σήμερα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αλέξι Ντανίλοφ. Η αναφορά του έγινε μετά την αρχική διαπίστωση των ιρανών ερευνητών, ότι το αεροσκάφος, ένα Boeing 737-800, είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από την συντριβή του.

Η Ουκρανία ερευνά διάφορα αίτια για την συντριβή, περιλαμβανομένου πιθανού πλήγματος από πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης του κινητήρα ή τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, έγραψε ο Αλέξι Ντανίλοφ στο Facebook. Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο, στο οποίο φέρεται να έχει καταγραφεί το ουκρανικό αεροσκάφος να φλέγεται στον ουρανό, κάτι που ενισχύει τα σενάρια αυτά.


Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους συνέβη λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, γεγονός που δημιούργησε φημολογία για την πιθανότητα να επλήγη από πύραυλο. Αλλά η αρχική εκτίμηση από δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών είναι, ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη από πύραυλο. Πρόκειται για τρεις αμερικανικές, μία ευρωπαϊκή και μία καναδική υπηρεσία.

Ο Αλέξι Ντανίλοφ δηλώνει, ότι οι ουκρανοί ερευνητές στο Ιράν θέλουν να ερευνήσουν τον τόπο της συντριβής, για να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου, έπειτα από πληροφορίες για την ύπαρξή τους στο Ιντερνετ. Αναφέρθηκε σε ανεξακρίβωτης προέλευσης εικόνα που κυκλοφόρησε στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τα συντρίμμια ενός Tor-M1, ρωσικής κατασκευής πυραύλου εδάφους-αέρος, που χρησιμοποιείται από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Η Επιτροπή Έρευνας συνομιλεί με τις ιρανικές αρχές με σκοπό να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής και είναι αποφασισμένη να αναζητήσει συντρίμμια ενός αντιαεροπορικού ρωσικού πυραύλου Tor, για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν πληροφορίες στο Ιντερνετ», δήλωσε ο Ντανίλοφ στο ουκρανικό site Censor.net.

Δήλωσε επίσης, ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία από την δική της έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH-17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014 (298 νεκροί).

Παρακαλούμε περιμένετε ...