Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν «να πάρει εκδίκηση κατά αναλογικό τρόπο»

Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν «να πάρει εκδίκηση κατά αναλογικό τρόπο»

Για «γελοίο μήνυμα των Αμερικανών» έκανε λόγο ο Μοχάμαντ Ζαρίφ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν «να πάρει εκδίκηση κατά αναλογικό τρόπο» για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της ιρανικής στρατηγικής στην Μέση Ανατολή, βεβαιώνει η Τεχεράνη.

Η Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, αφού οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ότι ο διπλωματικός της εκπρόσωπος «διαβίβασε μήνυμα το οποίο οι ΗΠΑ τον επιφόρτισαν να μεταφέρει» στο Ιράν, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό του.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο υποναύαρχος Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είπε ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε «αν θέλετε να εκδικηθείτε, εκδικηθείτε κατά αναλογικό τρόπο σε αυτό που κάναμε».

Η Αμερικανοί δεν είναι σε θέση «να αποφασίσουν» ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και «πρέπει να περιμένουν σκληρή εκδίκηση. Αυτή η εκδίκηση δεν περιορίζεται στο Ιράν», πρόσθεσε, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι του Ιράν στην Μέση Ανατολή «είναι έτοιμοι να συγκεκριμενοποιήσουν αυτήν την εκδίκηση».

Ο ιρανός στρατιωτικός δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ διαβίβασαν αυτό το μήνυμα περί αναλογικότητας στην Τεχεράνη.

Ομως, εκτός της Ελβετίας, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι «ο ελβετός διπλωματικός εκπρόσωπος διαβίβασε ένα γελοίο μήνυμα των Αμερικανών».

Ο ελβετός διπλωματικός εκπρόσωπος «έλαβε γραπτή σθεναρή απάντηση (του Ιράν) σε αυτήν την απερίσκεπτη επιστολή των Αμερικανών», πρόσθεσε ο Ζαρίφ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί «σκληρή εκδίκηση, στον κατάλληλο τόπο, την κατάλληλη στιγμή» για τον θάνατο του Σουλεϊμανί.