Έφυγε από τη ζωή ο “πατέρας” των μεταμοσχεύσεων

Θεωρείται ο πατέρας της μεθόδου που έσωσε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, των μεταμοσχεύσεων. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής Δρ Τζόζεφ Μάρεϊ, ο χειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Το 1954, ο Μάρεϊ και η ομάδα του πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου στην ιστορία της ιατρικής: μεταμόσχευσαν το νεφρό από έναν ομοζυγωτικό δίδυμο στον άλλο.

"Ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας όλων αυτών που πρόσφερε ο Δρ Μάρεϊ. Η κληρονομιά του θα παραμείνει στις καρδιές μας για πάντα, αλλά και στην καρδιά κάθε ασθενή που κέρδισε το δώρο της ζωής μέσω μιας μεταμόσχευσης", τόνισε η πρόεδρος του νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital, Ελίζαμπεθ Νέιμπελ, όπου ο Μάρεϊ εργάστηκε επί δεκαετίες αλλά και πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Αργότερα, ο Μάρεϊ συνέχισε τις έρευνες για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε οι ασθενείς να μην απορρίπτουν τα ξένα μοσχεύματα και το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ για τις εργασίες του αυτές.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις μετά την πρωτοποριακή πρώτη επέμβαση του Μάρεϊ. Στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα, πριν από την βράβευση του με το Νόμπελ Ιατρικής, ο Μάρεϊ είχε γράψει πως ο ίδιος και η ευρύτερη οικογένειά του "ήταν ευλογημένη στη ζωή τους, πέρα από τα πιο τρελά τους όνειρα".

Με αφορμή το βραβείο Νόμπελ είχε δηλώσει στους New York Times: "Οι μεταμοσχεύσεις νεφρών φαίνονται σήμερα ρουτίνα, όμως η πρώτη ήταν σαν την πτήση του Λίντμπεργκ πάνω από τον ωκεανό".

Ο 23χρονος στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το νεφρό του δίδυμου αδελφού του έζησε άλλα οκτώ χρόνια, παντρεύτηκε μια από τις νοσοκόμες που γνώρισε στη διάρκεια της νοσηλείας του και απέκτησε δύο παιδιά.

Ο Τζόζεφ Μάρεϊ παντρεύτηκε το 1945 και απέκτησε τρεις γιους και τρεις κόρες.