Μεξικό: Για έναν αγώνα ποδοσφαίρου το μακελειό στις φυλακές

Μεξικό: Για έναν αγώνα ποδοσφαίρου το μακελειό στις φυλακές

Τουλάχιστον 16 κρατούμενοι σκοτώθηκαν, άλλοι 5 τραυματίστηκαν

Συγκρούσεις που ξέσπασαν προχθές Τρίτη σε φυλακή στο κεντρικό Μεξικό είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 κρατούμενοι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Πολιτεία Σακατέκας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας της Πολιτείας, οι έγκλειστοι συγκρούστηκαν χρησιμοποιώντας πιστόλια και μαχαίρια, τα οποία κατασχέθηκαν μετά τα επεισόδια.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης «ξέσπασε συμπλοκή στο Περιφερειακό Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, το οποίο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν (άλλοι) πέντε», ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι αρχές συνέλαβαν έναν φυλακισμένο που είχε στην κατοχή του πυροβόλο όπλο. «Βρέθηκαν άλλα τρία πυροβόλα όπλα, καθώς και μαχαίρια, [όπλα] με τα οποία είναι πιθανό πως διαπράχθηκαν οι ανθρωποκτονίες», κατά την ίδια πηγή.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως έγινε έρευνα μέσα στο κέντρο κράτησης για να εξασφαλιστεί πως δεν υπήρχαν κι άλλα όπλα.

Στη συγκεκριμένη φυλακή, στην πόλη Σιενεγίγας, και σε ακόμα μία, στην γειτονική πόλη Φρεσνίγιο, είχαν ήδη γίνει έρευνες το Σαββατοκύριακο, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα τελούσε υπό έλεγχο» χθες Παρασκευή, κατά το κείμενο.

Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση. Η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκρούσεις είχαν αφορμή έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Στη συγκεκριμένη φυλακή είναι έγκλειστα μέλη πέντε συμμοριών, συμπεριλαμβανομένων του Καρτέλ του Κόλπου, του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και του Καρτέλ Σιναλόα, σύμφωνα με τον πολιτειακό υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ισμαέλ Καμπέρος.

Ο πολιτειακός υπουργός ανέφερε ότι 120 κρατούμενοι μετακινήθηκαν μετά τη σφαγή για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Σύμφωνα με τον Καμπέρος, όλο το προσωπικό της φυλακής που εργαζόταν όταν ξέσπασαν τα επεισόδια όπως και η προηγούμενη βάρδια αντιμετωπίζει ένορκη διοικητική εξέταση. «Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας — η οποία αφορά επίσης τον διευθυντή (της φυλακής), τα ανώτερα στελέχη και τους επικεφαλής των υπηρεσιών της — και κατόπιν θα αποφασίσουμε εάν θα αποταχθεί προσωπικό», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του νωρίτερα χθες, ο Καμπέρος είπε πως οι αρχές θεωρούν πως τα όπλα μπήκαν στη φυλακή κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς στην έρευνα που είχε γίνει το Σαββατοκύριακο δεν είχε βρεθεί κανένα όπλο.

Βίαια επεισόδια ξεσπούν συχνά σε μεξικανικές φυλακές, τόσο εξαιτίας του προβλήματος του υπερπληθυσμού των εγκλείστων, όσο και εξαιτίας της δράσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σε αυτές.

Τον Οκτώβριο, ξέσπασαν ταραχές σε φυλακή στην Πολιτεία Μορέλος (κεντρικό Μεξικό) στις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αρχηγός του ισχυρού Καρτέλ Νέα Γενιά της Χαλίσκο.

Το 2017, τουλάχιστον 28 φυλακισμένοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια βάρβαρων συγκρούσεων που ξέσπασαν σε φυλακή στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στη σφαγή που διαπράχθηκε στη φυλακή στη Πολιτεία Σακατέκας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Αλφόνσο Ντουράσο τόνισε χθες μέσω Twitter πως επείγει να βελτιωθεί η κατάσταση στις φυλακές. «Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την αναδιοργάνωση των φυλακών, για να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές δραστηριότητες που οργανώνονται και κατευθύνονται από το εσωτερικό της», εξήγησε ο Ντουράσο.