Μάικ Πομπέο: Απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη

Μάικ Πομπέο: Απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη

«H Ουάσινγκτον προτίθεται να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες» δηλώνει ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα την ιρακινή ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται «να προστατεύσει και να υπερασπιστεί» τους Αμερικανούς πολίτες, μετά την επίθεση που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από ένα εξοργισμένο πλήθος.

«Αντιδράσαμε αμυνόμενοι στην επίθεση των πληρεξουσίων του Ιράν από την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες. Τώρα, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη», έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις αμερικανικές υποδομές» στο Ιράκ, ανέφερε εξάλλου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του. Ο Πομπέο «τους προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους, που βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ", προστίθεται στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χιλιάδες Ιρακινοί, υποστηρικτές παραστρατιωτικών φιλοϊρανικών οργανώσεων, επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για ενέργεια ενορχηστρωμένη από το Ιράν και ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να προστατεύσουν την πρεσβεία.