Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά στη Λιβύη

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά στη Λιβύη

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα ούτε με τη λωρίδα, που καθορίσαμε μεταξύ μας με τη Λιβύη»

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά στη Λιβύη», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Τυνησία, την οποία επισκέφτηκε αιφνιδίως σήμερα προκειμένου να συζητήσει την πολιτική και στρατιωτική αναταραχή στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο εδώ κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. H εποχή δεν είναι ίδια όπως ήταν στο παρελθόν. Στο παρελθόν μπορεί να υπέγραψαν κάμποσες συμφωνίες, αλλά τώρα η Τουρκία δεν είναι η ίδια και πρέπει να το γνωρίζουν», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ που να συνορεύουν με τη Λιβύη.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας ενθουσιασμός για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τί σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη, δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα ούτε με τη λωρίδα, που καθορίσαμε μεταξύ μας με τη Λιβύη. Δεν έχει κανένα λόγο στην υφαλοκρηπίδα ούτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής. Η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν στην ΑΟΖ εκεί συγκεκριμένα σημεία που τους αναλογούν. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κομμάτια είναι σαφής η σχέση που έχουν η Λιβύη και η Τουρκία. Σε αυτό το θέμα αρμοδιότητα να μιλούν έχουν δύο χώρες, η Λιβύη και η Τουρκία», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η συμβολή της Τυνησίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης θα είναι πολύτιμη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και από τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, βρέθηκε σήμερα στην Τυνησία προκειμένου να συζητήσει με τον ομόλογο του τα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό εκεχειρία στη Λιβύη και να επιστρέψει η χώρα στη πολιτική διαδικασία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις στη Λιβύη, που προκαλούν έντονη ενόχληση στις γειτονικές χώρες και ειδικότερα στην Τυνησία.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Τυνησίας Καίς Σαίντ αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη, λέγοντας ότι η διαδικασία για την εφαρμογής προχωρά. Στο ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάει πουθενά ως απρόσκλητοι επισκέπτες. Αν υπάρξει πρόσκληση, φυσικά και θα την εξετάσουμε».

Ο πρόεδρος της Τυνησίας από την πλευρά του επισήμανε ότι με την Τουρκία συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της υπογραφής του μνημονίου με τη Λιβύη, ωστόσο είναι ένα θέμα που αφορά στις δύο χώρες κι όχι την Τυνησία.

«Ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν επιφυλάξεις σχετικά με το θέμα αυτό. Αλλά όπως είπα, αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη σχέση μας ούτε με την Τουρκία ούτε με τη Λιβύη».