Κατέλαβαν πλοίο με τουρκικό πλήρωμα στη Λιβύη οι δυνάμεις του Χάφταρ

Κατέλαβαν πλοίο με τουρκικό πλήρωμα στη Λιβύη οι δυνάμεις του Χάφταρ

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Φαράζ αλ Μαχντάουϊ οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ βρίσκονται έξω από την Τρίπολη

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ Χάφταρ κατέσχεσαν χθες ένα πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από Τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης, Φαράζ αλ Μαχντάουϊ.

Συγκεκριμένα, ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του», είπε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters. Ο ναύαρχος αλ Μαχντάουϊ επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ1, ότι το πλοίο ελέγχεται αυτή τη στιγμή για τυχόν μεταφορά όπλων προς το καθεστώς της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στο Reuters βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων υπηκόων. Σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 επανέλαβε, ότι το ναυτικό της χώρας του θα βυθίσει κάθε τουρκικό πλοίο που θα εισέλθει στα χωρικά ύδατα της πατρίδας του. Υποστήριξε δε, ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται περίπου 6 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Τόνισε δε, ότι σε περίπτωση που τις τύχες της Λιβύης τις αναλάβει ο στρατάρχης Χάφταρ, οι συμφωνίες με την Τουρκία θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.