Επικυρώθηκε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη

Επικυρώθηκε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη

Ταγίπ Ερντογάν: Κάποιοι ανησύχησαν και αναστατώθηκαν με αυτό το μνημόνιο

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης.

Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Λι. Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας «απέκτησε ισχύ νόμου μετά την έγκρισή του» ανέφερε το τουρκικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 125 κατά.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει την GNA, εφόσον ζητηθεί από την Τρίπολη. Την Παρασκευή είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η συμφωνία ωστόσο δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης.

Η GNA ενέκρινε τη συμφωνία την Πέμπτη.

Ερντογάν: Κάποιοι ανησύχησαν με αυτήν τη συμφωνία

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε μια συμφωνία, ένα μνημόνιο συνεργασίας. Υπογράφηκε μία συμφωνία στρατιωτική και μία συμφωνία για τις ακτές. Μία συμφωνία για τα δικαιώματά μας στη θάλασσα, αλλά κάποιοι ανησύχησαν από αυτό, αναστατώθηκαν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε ημερίδα των Τούρκων Εξαγωγέων, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση που αναρωτήθηκε «τί δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στον στόχο της μεγάλης και δυνατής Τουρκίας.

«Θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα όπου θα μπορούν να υλοποιήσουν τα οράματά τους για το 2053 και το 2071 μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ειρήνης».

Παρακαλούμε περιμένετε ...