Στη Λιβύη σε δύο εβδομάδες οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες

Στη Λιβύη σε δύο εβδομάδες οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες

Θα αποσταλούν δύο ή τρία σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο και 100 πεζοναύτες

Η Τουρκία επισπεύδει την υλοποίηση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ειδικά το σκέλος που αφορά στη στρατιωτική συνεργασία, στέλνοντας στην Λιβύη σε δύο εβδομάδες τους πρώτους Τούρκους στρατιώτες.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του κυπριακού τ/σ ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, στη συμφωνία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προβλέπεται, όπως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της αστυνομίας και του στρατού, που πρόσκειται στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάραζ, με την αποστολή μίας Δύναμης Άμεσης Κρούσης.

Μετά τη συμφωνία να οριστεί -σε διπλωματικό επίπεδο- η ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζει μία νέα κίνηση-έκπληξη στη Λιβύη. Έπειτα από την απρογραμμάτιστη συνάντηση Ερντογάν–Σάραζ στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Δεκεμβρίου, ο τουρκικός στρατός έλαβε εντολές να αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει δηλαδή ήδη το «πράσινο φως» στον Στρατό, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στην Τρίπολη. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν δύο ή τρία σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες.

Η ανάπτυξη των πρώτων αυτών μονάδων έχει προγραμματιστεί να γίνει σε δύο εβδομάδες, δηλαδή αρχές του 2020 και ως στόχο τους θα έχουν την εκπαίδευση των Λίβυων της κυβέρνησης Σάραζ, χωρίς ωστόσο η αποστολή τους προς το παρόν να λαμβάνει μάχιμο χαρακτήρα. Η Άγκυρα εξετάζει ακόμη την αποστολή ανδρών, που υπηρετούν σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως η Sadat. Κάτι αντίστοιχο που έχει κάνει και η Ρωσία με την αποστολή της ομάδας Wagner.

Επιπλέον, το σχέδιο είναι να συσταθεί κι ένα κοινό τμήμα άμυνας και ασφάλειας, το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει τη νομική βάση για μία περαιτέρω πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας στη Λιβύη. Η συμφωνία επίσης προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών και ελέγχων εντός των θαλασσίων ζωνών που έχουν καθορίσει οι δύο χώρες. Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση πάντως έχει συμφωνήσει να καλύψει όλα τα έξοδα για την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη.

Στη Λιβύη αυτή τη στιγμή η Τουρκία διαθέτει τεθωρακισμένα Kirpi II 4x4, που έστειλε με το σημαίας Μολδαβίας πλοίο Giurgiulesti από το λιμάνι της Σαμψούντας στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, καθώς επίσης και οχήματα Vuran για την κάλυψη των αναγκών του πιστού στην κυβέρνηση Σάραζ στρατού. Παράλληλα, η Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο έστειλε στο στρατό της κυβέρνησης Σάραζ και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar.

Η Άγκυρα δεν απέκρυψε τη μεταφορά του οπλισμού αυτού στην Τρίπολη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ και μάλιστα λέγεται, ότι η τουρκική στρατιωτική βοήθεια επέτρεψε στον Σάραζ να ενεργήσει επιθετικά απέναντι στον Χαφτάρ και να καταλάβει την πόλη Gharyan.