Η Άγκυρα «βολιδοσκοπεί» για υποθαλάσιο αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας

Η Άγκυρα «βολιδοσκοπεί» για υποθαλάσιο αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας

Μετά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την παρεμπόδιση ισραηλινού ερευνητικού σκάφους

Ο «τσαμπουκάς» της Τουρκίας με την παρεμπόδιση του ισραηλινού ερευνητικού πλοίου Βat Galim από τουρκικά πολεμικά πλοία, είχε διττό στόχο, σύμφωνα με τον Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ερευνητή στο Ινστιτούτο Μπεν Κουριόν, Γαβριήλ Χαρίτο.

Όπως είπε μιλώντας στον κυπριακό τ/σ ΣΙΓΜΑ και σχολιάζοντας το θέμα του Εast Med και την συνάντηση του Επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα, o κ. Χαρίτος είπε, ότι τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν, ότι ο αξιωματούχος της Τουρκίας του είπε να μην ταράζεται πια το Ισραήλ τόσο πολύ, από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν (σ.σ. ότι για να υλοποιηθεί ο East Med το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει την άδεια της Άγκυρας, καθώς ο αγωγός περνάει από την ΑΟΖ που χάραξε με το μνημόνιο με τη Λιβύη).

Όπως του είπε, η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει την πρόταση για δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας, που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και θα περνά μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ. «O επιτετραμμένος του Ισραήλ απάντησε, πως υπάρχουν πολλά νομικά εμπόδια, για να επανέλθει αυτό το θέμα προς συζήτηση. Από αυτό γίνεται αντιληπτό, ότι η Τουρκία αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει την στάση της ως προς το Ισραήλ και από την επιθετική συμπεριφορά και τις εμπρηστικές δηλώσεις περνάμε σιγά-σιγά στο στάδιο του διαλόγου» είπε.

Ο κ. Χαρίτος είπε παράλληλα, πως αυτό που μεταδίδεται στο Ισραήλ, είναι πως η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης θα πλήξει τα ενεργειακά συμφέροντα του Ισραήλ, καθώς θέτει ακόμη ένα επιπλέον εμπόδιο για τον αγωγό East Med. «Αυτή η διαπίστωση, από την μια έχει μεταφερθεί από κύκλους ως καταδίκης και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στον East Med, ενώ παράλληλα θα είναι και επιχείρημα από άλλες πλευρές, που έχουν άλλα συμφέροντα για τη μη βιωσιμότητα του East Μed» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση, πως στόχος της Άγκυρας είναι, εντός του διαστήματος έως και τον Μάρτιο του 2020, που είναι οι εκλογές, να επιχειρήσει μια τακτική, να νουθετήσει και να προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση, που θα είναι μετά τον Νετανιάχου.