ΟΗΕ: Ο Άσαντ “μέρος της λύσης” στη Συρία

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ "αποτελεί μέρος της λύσης" στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια μαχών από τις οποίες επωφελήθηκε κυρίως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

"Ο πρόεδρος Άσαντ αποτελεί μέρος της λύσης" και "θα συνεχίσω να έχω σημαντικές συνομιλίες μαζί του", υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο οποίος πραγματοποίησε μια επίσκεψη 48 ωρών στη Δαμασκό.

Ο ντε Μιστούρα, ο οποίος έκανε δηλώσεις έπειτα από μια συνομιλία που είχε στη Βιέννη με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόκειται να παρουσιάσει στις 17 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια έκθεση με θέμα τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου.

Ο ίδιος επανέλαβε την πεποίθησή του πως "η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση" και πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, "ο μόνος που θα επωφεληθεί από την κατάσταση" είναι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι "σαν ένα τέρας που περιμένει ότι η σύγκρουση θα συνεχισθεί για να επωφεληθεί".

Ο Κουρτς δήλωσε από την πλευρά του πως "στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μπορεί να είναι απαραίτητο να αγωνισθούμε από την ίδια πλευρά" με τη Δαμασκό, ακόμη κι αν "ο Άσαντ δεν πρόκειται να είναι ποτέ ένας φίλος ούτε καν ένας εταίρος".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μια πλειοψηφία των κατοίκων των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, τάσσονται υπέρ ενός παγώματος των μαχών, το οποίο προτείνεται από τον ντε Μιστούρα, αλλά αμφιβάλλουν κατά πόσον θα εφαρμοστεί.