Ένας 46χρονος άνδρας που έκοψε τον λαιμό υπευθύνου βιοτεχνίαςο τελευταίος θανατοποινίτης για το 2019

Ένας 46χρονος άνδρας που έκοψε τον λαιμό υπευθύνου βιοτεχνίαςο τελευταίος θανατοποινίτης για το 2019

Θανατώθηκε με τη χορήγηση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών

Οι αρχές του Τέξας προχώρησαν στην τελευταία προγραμματισμένη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ εντός 2019, χρονιάς κατά την οποία η εσχάτη των ποινών εφαρμόστηκε συνολικά 22 φορές.

Ο Τράβις Ράνελς, 46 ετών, θανατώθηκε με τη χορήγηση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών χθες στη φυλακή της Χάντσβιλ, αφού η δικαιοσύνη απέρριψε προσφυγή που υπέβαλε η υπεράσπισή του την τελευταία στιγμή.

Το 1997, είχε καταδικαστεί να εκτίσει 70 χρόνια κάθειρξη για ένοπλη ληστεία· ενώ εξέτιε την ποινή του, του ανατέθηκε να καθαρίζει βιοτεχνία υποδημάτων που λειτουργούσε στη φυλακή, δουλειά που έλεγε πως δεν άντεχε αιτούμενος επίμονα να του ανατεθούν καθήκοντα κουρέα. Το 2003, έκοψε τον λαιμό του υπευθύνου της βιοτεχνίας, που πέθανε μερικές ώρες αργότερα.

Στη δίκη για τον φόνο, το 2005, ο Ράνελς παραδέχθηκε την ενοχή του. Το σώμα ενόρκων του επέβαλε τη θανατική ποινή.

Το 2019 κατατάσσεται δεύτερο στον κατάλογο με τις λιγότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ μετά το 2016 (20), γεγονός που αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Το 2018, εκτελέστηκαν 25 θανατοποινίτες. Τη χρονιά εκείνη οι ΗΠΑ κατατάσσονταν στην έβδομη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό εκτελέσεων θανατοποινιτών, πίσω από το Ιράκ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με δεδομένα που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.

Συγκριτικά, το 1999 είχαν εκτελεστεί 86 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών.

Ένας συνδυασμός παραγόντων, ιδίως η αμφισβήτηση της νομιμότητας των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για να θανατώνονται με ενδοφλέβιες ενέσεις που χρησιμοποιούνται και του πόσο «ανώδυνη» είναι στην πραγματικότητα η μέθοδος, μείωσε σημαντικά τον αριθμό των εκτελέσεων στις μάλλον λιγοστές Πολιτείες όπου εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή.

Το Τέξας έχει εκτελέσει τους περισσότερους καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε εκ νέου την επιβολή της το 1976.

Ο Ράνελς ήταν ο ένατος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε το 2019 στο Τέξας, που προχώρησε σε τριπλάσιες θανατώσεις από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία φέτος, κατά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center, DPIC).

Τα δύο τρίτα των χωρών του κόσμου και οι 19 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν καταργήσει ή αναστείλει την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Σε αρκετές ακόμη αμερικανικές Πολιτείες εφαρμόζεται άτυπο μορατόριο.