Ουδετερότητα ΟΗΕ στη διαμάχη Ελλάδας -Τουρκίας

Ουδετερότητα ΟΗΕ στη διαμάχη Ελλάδας -Τουρκίας

«Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισαν σήμερα Τετάρτη τη σημασία η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο» πάνω σε ευαίσθητα θέματα, μετά το αίτημα της Αθήνας στον ΟΗΕ για την καταδίκη του αμφιλεγόμενου συμφώνου Άγκυρας-Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη χθες με επιστολές που εστάλησαν προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», συμπλήρωσε ο Χαγκ.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί στο παρόν στάδιο καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.