Πατέρας θύματος στη γέφυρα του Λονδίνου επιτίθεται στον Τζόνσον

Πατέρας θύματος στη γέφυρα του Λονδίνου επιτίθεται στον Τζόνσον

Κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό για πολιτική εκμετάλλευση της επίθεσης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αντιμετώπισε την επίθεση που διέπραξε ένας καταδικασμένος τρομοκράτης πριν από ημέρες κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, ως μια ευκαιρία για να επωφεληθεί πολιτικά ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, υποστήριξε σήμερα ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων.

Το ποινικό σύστημα της Βρετανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο Ουσμάν Καν, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί νωρίτερα από τις βρετανικές φυλακές, σκότωσε τον 25χρονο Τζακ Μέριτ και την 23χρονη Σάσκια Τζόουνς, που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα επανένταξης κρατουμένων. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να επενδύσει περισσότερα χρήματα στο σωφρονιστικό σύστημα και να αυστηροποιήσει τις ποινές, κατηγορώντας το Εργατικό Κόμμα για έναν νόμο που ψήφισε πριν από μία δεκαετία, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους κρατουμένους να αποφυλακιστούν νωρίτερα αυτομάτως.

«Αυτό που απαιτείτο, ήταν απλά μια πιο αξιοπρεπής προσέγγιση, μέσω της οποίας οι πολιτικοί θα εξέφραζαν τη λύπη τους, θα διατύπωναν τα συλλυπητήριά τους… και κατόπιν θα συνέχιζαν την προεκλογική εκστρατεία τους», είπε ο Ντέιβ Μέριτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News. «Αντί να δει μια τραγωδία, ο Μπόρις Τζόνσον είδε μια ευκαιρία και συνέχισε την επίθεση. Είδε μια ευκαιρία να κερδίσει πόντους στις εκλογές και αμέσως είπε ότι είναι λάθος των Εργατικών, εκείνοι το επέτρεψαν να συμβεί».

Ο Μέριτ ανέφερε επίσης, ότι ο γιος του, ο οποίος γνώριζε τον δράστη, ήταν παθιασμένος με το να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους και θα «συγχυζόταν παρά πολύ» με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν ορισμένοι τον θάνατό του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον είπε από την πλευρά του, ότι ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στον Μέριτ για την τραγική απώλεια του γιού του, μια εμπειρία που καμία οικογένεια δεν πρέπει να βιώνει».

Αντιθέτως, ο Μέριτ ανέφερε, ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον Τζόνσον ή το γραφείο του κι ότι η οικογένειά του απέρριψε την προσφορά, που έγινε μέσω της αστυνομίας, να συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών, Πίτι Πατέλ, προκειμένου αυτή να διατυπώσει τα συλλυπητήριά της. Ερωτηθείς εάν ο ίδιος πολιτικοποιεί τα γεγονότα, ο Μέριτ απάντησε ότι δεν θα μιλούσε εάν η επίθεση δεν είχε χρησιμοποιηθεί πολιτικά.

«Εάν κάποιος έχει ένα δικαίωμα να πει κάτι σχετικά με την κατάσταση, αυτός είμαι εγώ και η οικογένειά του: χάσαμε τον Τζακ, ο Τζακ δεν μπορεί πλέον να μιλήσει για εκείνον» σημείωσε. «Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε με πολιτικό τρόπο… είναι σημαντικό κάποιος να έλεγε κάτι και αυτό συνέβη σε εμένα».