Revenge porn: Το ηλεκτρονικό έγκλημα που διαλύει ζωές, καριέρες και απειλεί τους πάντες

Revenge porn: Το ηλεκτρονικό έγκλημα που διαλύει ζωές, καριέρες και απειλεί τους πάντες

Ποια είναι η νέα μορφή σεξουαλικής κακοποίησης

Το «revenge porn» ή αλλιώς το «πορνό της εκδίκησης» φαίνεται πως είναι η νέα μάστιγα στο ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους αναπτύσσεται είναι πλέον ιλιγγιώδεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάσταση όπου δύο άνθρωποι χωρίζουν και για να εκδικηθεί ο ένας τον άλλον δημοσιοποιεί στα social media φωτογραφίες και βίντεο από τις προσωπικές τους στιγμές. Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο και εκείνη που χρειάσθηκε για να καταγραφεί το υλικό με τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού.

Ουσιαστικά πρόκειται για βιντεάκια με ερωτικές συνευρέσεις του ζευγαριού, τα οποία δημιούργησαν για την δική τους προσωπική σεξουαλική ευχαρίστηση. Όταν όμως οι δρόμοι τους χωρίζουν με όχι και τόσο καλό τρόπο, το συγκεκριμένο υλικό αναρτάται στο διαδίκτυο από έναν από τους δύο που θέλει να διαπομπεύσει και έτσι να εκδικηθεί τον άλλον.

Η δημοκράτης από την Καλιφόρνια που έγινε σκάνδαλο στο διαδίκτυο 

Πρόσφατο παράδειγμα η Katie Hill, δημοκράτης από την Καλιφόρνια, παραιτήθηκε από την έδρα της στο Κογκρέσο, παραδεχόμενη ότι είχε μια σχέση με έναν υπάλληλο της εκστρατείας της.

Το σκάνδαλο προέκυψε όταν διέρρευσαν στον Τύπο γυμνές φωτογραφίες της, κάτι που έγινε από τον σύζυγό της όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

Το «revenge porn» είναι μια τάση που μέχρι στιγμής «απειλεί» τους Αμερικανούς. Η εξάπλωση του όμως είναι τόσο ραγδαία που πλέον οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τα κράτη να ξεκινήσουν να θεσπίζουν διάφορους νόμους για να ποινικοποιήσουν αυτό το είδος συμπεριφοράς. Το revenge porn τιμωρείται βάσει νόμου σε περίπου 40 Πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον από το 2014. Παρόμοιο νομικό πλαίσιο έχει θεσμοθετηθεί σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Αυστραλία κ.α.