Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε γκράφιτι

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε γκράφιτι

Το πορτρέτο της ακτιβίστριας κοσμεί τοίχο κτιρίου στο Σαν Φρανσίσκο

Στη Mason Street, κοντά στη Union Square του Σαν Φρανσίσκο, οι διαβάτες περνούν εδώ και λίγο καιρό μπροστά από μια γιγαντιαία τοιχογραφία, στην οποία απεικονίζεται η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το διαστάσεων 18 επί 9 μέτρων έργο φιλοτέχνησε ο Αργεντινός καλλιτέχνης Andrés Petreselli, γνωστός διεθνώς με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Cobre. Τον διάσημο για τα υπερρεαλιστικά πορτρέτα του Cobre πλησίασε πριν ένα χρόνο για να δημιουργήσει την τοιχογραφία ο μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός One Atmosphere, έχοντας προσέξει προηγούμενα έργα του, ιδιαιτέρως την τοιχογραφία που είχε κάνει απεικονίζοντας τον Αμερικανό ηθοποιό Robin Williams.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τράβηξε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας όταν, τον Αύγουστο του 2018, σε ηλικία 15 χρόνων, έπαψε να πηγαίνει σχολείο και περνούσε τις ημέρες της μπροστά στο σουηδικό Κοινοβούλιο για να προσελκύσει την προσοχή στο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος. Ενέπνευσε, έκτοτε, εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί της, διαμαρτυρόμενοι κατά της αδράνειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός One Atmosphere βοήθησε τον Αργεντινό καλλιτέχνη να εξασφαλίσει άδεια για να φιλοτεχνήσει την τοιχογραφία στο κτήριο και κάλυψε τα έξοδα των υλικών που χρησιμοποίησε. Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, ο Paul Scott, είπε ότι ο One Atmosphere ελπίζει πως αυτό το έργο θα είναι το πρώτο μιας σειράς έργων προς τιμήν περιβαλλοντικών ακτιβιστών σαν την Τούνμπεργκ. «Αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη φωνή του μηνύματός της και καταφέρουμε να εμπλακούν περισσότεροι και ακούσουν αυτό που λέει, τότε κάνουμε λίγο καλό» δήλωσε στο CNN.