Τι είπε ο Ερντογάν στον Μακρόν για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Τι είπε ο Ερντογάν στον Μακρόν για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Ο Τούρκος Πρόεδρος μετέφερε σε δημοσιογράφους τα επιχειρήματά του έναντι του Γάλλου Προέδρου

Το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του.

Σύμφωνα με τη Sabah, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, ότι η Γαλλία και η Γερμανία έθιξαν το θέμα του μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τετραμερών της Τρίτης στο Λονδίνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε, ότι η συμφωνία της Λιβύης που υπογράφηκε με την «επίσημη κυβέρνηση» της Τρίπολης, υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και η διαδικασία συνεχίζεται, μετά την οποία η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

«Αλλά η άλλη πλευρά είναι ενοχλημένη. Φυσικά, εκείνοι που επικαλούνται δικαιώματα σε πράγματα, για τα οποία δεν έχουν κανένα, διαταράσσονται από μια τέτοια κατάσταση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και το Ισραήλ είναι ταραγμένες, ενώ προκαλούν και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εξηγώντας ότι η Γαλλία δεν άλλαξε τη στάση της, ακόμα και μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, ο Ερντογάν είπε: «Του είπα (του Μακρόν): "Γιατί επιμένεις σε αυτό το θέμα; Έχετε κάποια δικαιώματα εδώ (Κύπρο); Η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εγγυητές εδώ. Χρησιμοποιούμε τα δικαιώματα των εγγυητών μας. Έχουμε συγγενείς εκεί στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ )"».