Ύμνοι Τραμπ για Τουρκία και Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ύμνοι Τραμπ για Τουρκία και Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Εξήρε το ρόλο τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και δικαιολόγησε την αγορά των S-400

Την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του από το Λονδίνο όπου έχει μεταβεί για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ δικαιολόγησε πλήρως την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, για να εξαπολύσουν την επίθεση, στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε, ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου», το οποίο το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.