Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Άγνωστο παραμένει το μέγεθος των υλικών ζημιών

Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Άγνωστο παραμένει το μέγεθος των υλικών ζημιών

Πολλοί σεισμόπληκτοι παραμένουν σε σκηνές, ενώ ο Ράμα απειλεί κατασκευαστές με φυλακή

Οκτώ ημέρες έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία και ακόμα δεν υπάρχει ένας τελικός απολογισμός, σε ό, τι αφορά τις υλικές ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση, ενώ ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 52.

Στις τρεις σεισμόπληκτες περιφέρειες των Τιράνων, Δυρραχίου και Λέζιας, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 900 πολυκατοικίες και περισσότερα από 5.000 οικήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Τα 52 είναι σχολεία, με αποτέλεσμα να μην διεξάγεται μάθημα σε αυτές τις περιοχές, τουλάχιστον έως τις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας της χώρας.

Τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των ζημιών από άλλες χώρες συνεχίζουν για τρίτη κατά σειρά ημέρα τις επιθεωρήσεις στις σεισμοπαθείς περιοχές και το έργο τους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα. Το μεγάλο μέγεθος των καταστροφών επιβεβαιώνεται και από τον Ράμα, ο οποίος στην έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τη συγκρότηση 3-4 νέων κωμοπόλεων με 5.000 διαμερίσματα βραχυπρόθεσμα και 10.000 μεσοπρόθεσμα, που σημαίνει ότι προβλέπεται να στεγαστούν σε αυτές περισσότερες από 30.000 άτομα.

Την άσχημη κατάσταση αποδεικνύει και το γεγονός, ότι παρά τις προσπάθειες στέγασης σε ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, κοινόχρηστους χώρους και συγγενικά πρόσωπα, σημαντικός αριθμός αστέγων παραμένει σε σκηνές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα, ότι σχεδιάζεται να φθάσουν στη χώρα και χειμερινές κατασκηνώσεις.

Επίσης, ο κ. Ράμα αναφέρθηκε στους κατασκευαστές κτιρίων, λέγοντας ότι ευθύνονται για τις ζημιές, επειδή δε σεβάστηκαν τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές. Μάλιστα, τους προειδοποιεί με φυλάκιση, σε περίπτωση που δεν αναλάβουν την επισκευή και κατασκευή αυτών.

Για ποινικές διώξεις κατά των κατασκευαστών, που δεν εφάρμοσαν τις προδιαγραφές των νόμων, μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ίλιρ Μέτα, στο χθεσινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.