Στη φυλακή τρία άτομα που σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στην Αυστραλία

Στη φυλακή τρία άτομα που σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στην Αυστραλία

«Ήταν ένα από τα πιο σοβαρά τρομοκρατικά σχέδια» είχε πει το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ

Πολυετείς ποινές φυλάκισης επέβαλε δικαστήριο της Αυστραλίας σε τρεις άνδρες για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων την ημέρα των Χριστουγέννων το 2016 σε κομβικούς στόχους της Μελβούρνης στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

Οι καταδικασθέντες είχαν θέσει ως στόχο των επιθέσεών τους κεντρικά σημεία της πόλης όπως η Πλατεία Ομοσπονδίας, ο σταθμός της Flinders Street και ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου «πιθανόν ανήμερα τα Χριστούγεννα» είπαν οι αρχές. Οι ύποπτοι παρακολουθούνταν από την αστυνομία επί εβδομάδες.

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι πέρσι για τον σχεδιασμό των επιθέσεων εμπνευσμένων από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο 24χρονος Χάμζα Αμπάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών, ενώ ο 25χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ και ο 29χρονος Αμπντουλάχ Κααράνι σε 38 χρόνια, ποινές στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες για άλλη επίθεση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Κρίστοφερ Μπιλ είπε ότι οι τρεις είχαν ασπαστεί την ιδεολογία του ΙΚ και θεωρούσαν ότι η επίθεση που σχεδίαζαν θα ευχαριστούσε τον Αλλάχ, μετέδωσε το δίκτυο της Αυστραλίας ABC.

«Το μέγεθος της ανοησίας αυτής της σκέψης τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μέγεθος της κακίας τους» υπογράμμισε ο δικαστής, σύμφωνα με το δίκτυο.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση. Ένας δικηγόρος του Αμπάς αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι των άλλων δύο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Το σχέδιό τους ήταν «ένα από τα πιο σοβαρά τρομοκρατικά σχέδια που αποτράπηκαν τα τελευταία αρκετά χρόνια», είχε πει ο τότε πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ μετά τη σύλληψή τους το 2016 μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από αυτούς είναι Αυστραλός, γεννημένος στην Αίγυπτο, και οι άλλοι δύο είναι Αυστραλοί με καταγωγή από τον Λίβανο.