Τραγικός θάνατος δύο προσφύγων σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου

Τραγικός θάνατος δύο προσφύγων σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου

Σκοτώθηκαν σε τροχαίο με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οκτώ μετανάστες

Δύο Σύροι πρόσφυγες κρυμμένοι στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου σκοτώθηκαν σήμερα σε τροχαίο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο της Σλοβενίας, μιας χώρας όπου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παράνομες αφίξεις μεταναστών το τελευταίο διάστημα.

Άλλος ένας άνθρωπος, που ήταν επίσης στοιβαγμένος στο πορτμπαγκάζ, τραυματίστηκε σοβαρά, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, για άγνωστο προς το παρόν λόγο, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από τη Λιουμπλιάνα στην Ιταλία. Συνολικά στο αυτοκίνητο επέβαιναν οκτώ μετανάστες.

Η Σλοβενία, που συνορεύει με την Κροατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία, βρίσκεται πάνω στην πορεία, που ακολουθούν πολλοί μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη. Από τις αρχές του έτους έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 14.000 παράτυποι μετανάστες, που πέρασαν στη χώρα από την Κροατία. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 72% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο οδηγός του οχήματος, ένας 42χρονος Βόσνιος, έχει τεθεί υπό κράτηση. Πριν από έναν μήνα, ένας 20χρονος Σύρος πέθανε από το κρύο και την εξάντληση, αφού χάθηκε σε ένα δάσος της Σλοβενίας. Άλλοι δύο άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό Κόλπα, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι και του Χώρου Σένγκεν.

Με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποιες τοπικές οργανώσεις, που αυτοπροβάλλονται ως «αντιμεταναστευτικές πολιτοφυλακές» και οργανώνουν περιπολίες στα σύνορα. Η κεντρώα κυβέρνηση καταδίκασε αυτές τις πρωτοβουλίες και αυτήν την εβδομάδα υπέβαλε μια τροπολογία, που προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους έως και 2.000 ευρώ, σε πολίτες που αναλαμβάνουν παραστρατιωτική δράση.