Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία

Την χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλεια των Αράβων και την ειρήνη στη Μεσόγειο

Η συμφωνία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Fayez al-Serraj με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, προκάλεσε την αντίδραση του στρατηγού Khalifa Haftar, ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που εδρεύει και έχει τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του Κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και βρίσκεται υπό την ηγεσία του Khalifa Haftar, χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συνεννόησης με την Τουρκία «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και «απειλή για την ασφάλεια των Αράβων και την ειρήνη στη Μεσόγειο».

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Khalifa Haftar ελέγχει τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και υποδομές πετρελαίου της χώρας. Ο δε ηγέτης του, δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο, ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός διακόπτει κάθε δεσμό με την Τουρκία και είχε χαρακτηρίσει όλες τις Τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τη Λιβύη ως «εχθρικές».