Χάος στο Ιράκ: Δεκαέξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Νασιρίγια

Χάος στο Ιράκ: Δεκαέξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Νασιρίγια

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νατζάφ

Οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα 16 διαδηλωτές στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές, ενώ οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νατζάφ μία ημέρα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν το ιρανικό προξενείο στην πόλη.

Παράλληλα ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε τη σύσταση «ενός κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης» που θα αποτελείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς και ένας διοικητής παραστρατιωτικής οργάνωσης δεσμεύθηκε ότι θα καταφύγει στη χρήση βίας προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των σιιτικών θρησκευτικών αρχών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί σε γέφυρα της Νασιρίγια σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσαν ιατρικές πηγές. Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, πρόσθεσαν.

Εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Νατζάγ οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες παραμένουν κλειστές στην πόλη.

Η πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στη Νατζάφ, την ιερή πόλη των σιιτών στο νότιο Ιράκ, αποτελεί ένδειξη της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα έπειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης του Ιράκ και της πολιτικής του τάξης να αντιμετωπίσουν τις ταραχές και να απαντήσουν στα αιτήματα των διαδηλωτών έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω την οργή των πολιτών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και θα πατάξει τη διαφθορά, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Για τους διαδηλωτές σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο που όμως είναι επίσης μια από τις πλέον διεφθαρμένες, το πολιτικό σύστημα που εν μέρει οικοδομήθηκε από τους Αμερικανούς που ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003 πνέει τα λοίσθια.

Στους δρόμους από την 1η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί απαιτούν την ανοικοδόμηση εκ βάθρων του πολιτικού συστήματος και την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, που χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη — επισήμως 410 δισεκατομμύρια ευρώ διασπαθίστηκαν τα τελευταία 16 χρόνια, ήτοι ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ του Ιράκ — ανίκανη και εξαρτημένη από τις ξένες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για επιρροή στο Ιράκ.