Σεισμός στην Αλβανία: Ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά το έδαφος στο Δυρράχιο

Σεισμός στην Αλβανία: Ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά το έδαφος στο Δυρράχιο

Τι δείχνουν τα ευρήματα των ερευνητών Βασίλη Τσιρώνη και Αθανάσιου Γκανά

Τουλάχιστον 8,4 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος 15 χλμ. βορειοανατολικά του Δυρραχίου από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ερευνητές Βασίλης Τσιρώνης και Αθανάσιος Γκανάς χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα, όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj.

Τόσο οι ξένοι, όσο και οι Έλληνες σεισμολόγοι, εξετάζουν την όποια σύνδεση υπάρχει του τωρινού σεισμού, με τον σεισμό που είχε γίνει στις 15 Απριλίου του 1979, βόρεια των Τιράνων και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, αλλά και άλλων εννέα σεισμικών δονήσεων με μεγέθη τουλάχιστον 6 Ρίχτερ, που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο Δρ. Γιώργος Παραράς-Καραγιάννης, πρώην επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου στη Χαβάη, ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook, ότι για τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί στην Αλβανία, ενώ μόνο σήμερα καταγράφηκαν τέσσερις ισχυροί μετασεισμοί, με τον τελευταίο να είναι μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.