Οκτώ συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με την CIA στην Τεχεράνη

Οκτώ συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με την CIA στην Τεχεράνη

Κατηγορούνται ως υποκινητές των διαδηλώσεων στο Ιράν με εντολή των ΗΠΑ

Ιρανοί πράκτορες ασφαλείας συνέλαβαν οκτώ άτομα, που φέρονται ότι συνδέονται με την CIA, κατά τη διάρκεια των ταραχών που πυροδοτήθηκαν για την αύξηση της τιμής της βενζίνης, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Αυτή η ομάδα ατόμων έλαβε εκπαίδευση χρηματοδοτούμενη από την CIA σε πολυάριθμες χώρες, με το προκάλυμμα να γίνουν πολίτες-δημοσιογράφοι», τόνισε το IRNA, επικαλούμενο το υπουργείο Πληροφοριών. «Έξι συνελήφθησαν, ενώ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και εκτελούσαν εντολές της CIA και δύο ενώ προσπαθούσαν να… στείλουν πληροφορίες στο εξωτερικό» αναφέρει το πρακτορείο.

Οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου και επεκτάθηκαν σε τουλάχιστον 40 πόλεις, ενδέχεται να είναι οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην 40χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι αρχές του Ιράν έχουν κατηγορήσει τους «εχθρούς» της χώρας, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι ευθύνονται για τα επεισόδια στις διαδηλώσεις.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δίνοντας μια αμυδρή εικόνα της έκτασης των κινητοποιήσεων, είπε σήμερα, ότι 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ ένας βουλευτής ανέφερε ότι 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Η Τεχεράνη δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό νεκρών από τις ταραχές, ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία τονίζει, ότι τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ιρανικές αρχές αρνούνται αυτό τον αριθμό.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές πως αποκρύπτουν εκ προθέσεως το εύρος της καταστολής αποφεύγοντας να ανακοινώσουν απολογισμό νεκρών και συλληφθέντων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...