Τουρκικά F-16 «τσέκαραν» τους S-400 που αγόρασε η Άγκυρα

Τουρκικά F-16 «τσέκαραν» τους S-400 που αγόρασε η Άγκυρα

Πέταξαν πάνω από τουρκική βάση για να δοκιμάσουν τα ραντάρ των ρωσικών συστημάτων

Η Άγκυρα άρχισε χθες Δευτέρα να δοκιμάζει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, με πολεμικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους F-16 αμερικανικής κατασκευής να πετούν πάνω από τουρκική βάση, για να δοκιμάσουν τα ραντάρ των S-400 και να εκπαιδεύσουν Τούρκους χειριστές στη χρήση τους, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η αγορά από τους Τούρκους αυτού του ρωσικού αμυντικού συστήματος παραμένει σοβαρό θέμα έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον μεταξύ των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ θεωρούν συγκεκριμένα, ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι επίσης μέλος.

Δηλώνουν ότι το πολύ εκσυγχρονισμένο σύστημα, η παράδοση του οποίου άρχισε τον Ιούλιο, θέτει σε κίνδυνο τα τεχνολογικά απόρρητα του F-35, ενός αόρατου αμερικανικού καταδιωκτικού αεροσκάφους, του οποίου ο τουρκικός στρατός παράγγειλε περισσότερα από 100 αντίτυπα. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε ήδη να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, μετά την παραλαβή από την Άγκυρα των πρώτων S-400.

Η Τουρκία είναι εξάλλου υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων βάσει ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2017 από το αμερικανικό Κογκρέσο, που προβλέπει τιμωρητικά αυτόματα μέτρα κατά οποιασδήποτε χώρας που θα αγοράσει ρωσικούς εξοπλισμούς. Αλλά αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις, αν επέλεγε να μην ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα. Η τουρκική ηγεσία επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...