Η πακιστανική φρεγάτα στην περιπολία με τους Tούρκους στη Μεσόγειο και η ζημιά των πρώτων ημερών

Η πακιστανική φρεγάτα στην περιπολία με τους Tούρκους στη Μεσόγειο και η ζημιά των πρώτων ημερών

Προσπάθειες της Τουρκίας να αντιτάξει τις δικές της συμμαχίες στους τριπλούς άξονες της Αθήνας που την έχουν απομονώσει

«Διεθνή αναγνώριση και αξιοπιστία» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο άμυνα, πως αποκτά η επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου», λόγω της συμμετοχής σε αυτή, της πακιστανικής φρεγάτας και δύο αξιωματικών από την Ιορδανία ως παρατηρητών.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Η πακιστανική φρεγάτα Alamgir είναι κλάσης Oliver Hazard Perry. Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε στην κλάση αυτή για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και είχε το όνομα USS McInerney (FFG-8).

Εντάχθηκε σε υπηρεσία στο αμερικανικό ναυτικό στις 15 Δεκεμβρίου 1979 και παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το τέλος Αυγούστου 2010, όταν το σκάφος μεταφέρθηκε στο πακιστανικό πολεμικό ναυτικό και ανέλαβε υπηρεσία σε αυτό στις αρχές του 2011, λαμβάνοντας το όνομα που έχει σήμερα, Alamgir (F260).

Η «γνωριμία» του πλοίου με το πακιστανικό πολεμικό ναυτικό δεν ήταν από τις καλύτερες, καθώς ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 το ανέλαβαν οι πακιστανοί ναύτες για δοκιμές στην θάλασσα, μόλις στις 21 Ιανουαρίου το έριξαν με δύναμη πάνω στην προβλήτα, προκαλώντας ζημιά στην πλώρη του. Μια ζημιά που επισκευάστηκε αρκετές εβδομάδες μετά περί τα τέλη Φεβρουαρίου...

Η Τουρκία διεξάγει την επιχείρηση αυτή εδώ και χρόνια με πρόσχημα την ασφάλεια των θαλασσών και την πάταξη της πειρατείας αλλά επί της ουσίας για την διευκόλυνση των κινήσεών της και των διεκδικήσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του το Πακιστάν με αυτό τον τρόπο βγαίνει από το περιθώριο που το έχει θέσει η επιτυχημένη ινδική διπλωματία.

Η Τουρκία προφανώς πέρα από την αναζήτηση και άλλων εταίρων ενάντια στις τριμερείς συμμαχίες που έχει κάνει η Ελλάδα στην περιοχή με Ισραήλ και Αίγυπτο, θέλει το Ισλαμαμπάντ και λόγω των πυρηνικών δυνατοτήτων που διαθέτει, προκειμένου να αντισταθμίσει την αντίστοιχη δυνατότητα του Ισραήλ.

Την ίδια η Τουρκία στιγμή συνεχίζει την επίδειξη δύναμης και τους κομπασμούς, με τον επικεφαλής της γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, Ισμαήλ Ντεμίρ, να αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter πως 92 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έχουν παραδοθεί και σύμφωνα με την ανάρτηση της κατασκευάστριας εταιρείας που αναδημοσιεύει, έχουν συμπληρώσει ήδη 150.000 ώρες πτήσης.