Μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετά την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετά την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

«Οι γερουσιαστές δεν πρέπει να προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την ιστορία»

Στο «μπλοκάρισμα» του ψηφίσματος αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν προχώρησε το «δεξί χέρι» του Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Όπως αναφέρει το Fox News,  ο Γκρέιαμ δήλωσε ότι «οι γερουσιαστές δεν πρέπει να προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την ιστορία».

Το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (πάνω από ένα εκατομμύριο στην οκταετία 1915 έως 1923 από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων με 495 ψήφους υπέρ και 11 κατά, αλλά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην εισήγησή του ζήτησε τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αντανακλά «μια έντιμη εξιστόριση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας».