Χάος στο Ιράκ: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις διαδηλωτές

Χάος στο Ιράκ: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις διαδηλωτές

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες   

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις διαδηλωτές και τραυμάτισαν 35 άλλους σήμερα στη Βαγδάτη, ανακοινώθηκε από την αστυνομία και ιατρικές πηγές, καθώς χιλιάδες Ιρακινοί συνέχισαν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε επιτόπου όταν κάνιστρο δακρυγόνου τον χτύπησε στο κεφάλι και ένας άλλος υπέκυψε στο νοσοκομείο από τραύματα που του προκάλεσε βομβίδα κρότου λάμψης που εκτόξευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσαν οι πηγές στο Ρόιτερ.

Σύμφωνα ωστόσο με υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, και οι τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν σήμερα χτυπήθηκαν θανάσιμα από κάνιστρα δακρυγόνων, τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας εκτοξεύουν σε χαμηλό ύψος.

Σύμφωνα επίσης με τον ΟΗΕ, τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών είναι στρατιωτικού τύπου και δέκα φορές πιο βαριά απ' αυτά που χρησιμοποιούνται αλλού στον κόσμο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών, σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ και δακρυγόνων για να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, δήλωσε εικονολήπτης του Ρόιτερ.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα ασφυξίας από τα δακρυγόνα ή τραύματα από σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Διαδηλωτές είπαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας αύξησαν σήμερα το πρωί τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Οκτωβρίου από τα δακρυγόνα και τις σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

Η αναταραχή είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η σημερινή κυβερνητική ελίτ αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.